Nieuwste onderwerp

Brouwerij

Een deel van de brouwerij bevindt zich op de hooizolder van de kinderboerderij. Het andere deel staat in de schapen-en geitenweide. Ezel John staat ook bij de schapen en geiten, maar wordt niet genoemd op het bewonersbord van de wei. John is bij veel van de brouwers het favoriete dier van de kinderboerderij. Vorig jaar ontwikkelden ze een bier vernoemd naar hem, Koppige John, met veel hop.

Het delen van de locatie gaat niet van harte. De constructie bemoeilijkt beiden partijen in hun functioneren. Ze willen elkaar uitkopen, maar gaan nooit akkoord. De gemeente zegt dat ze er als volwassenen met barmhartigheid samen uit moeten komen. Elke aanvraag of regeling met betrekking op grondherziening wordt geweigerd.   

Koppige John is het enige bier dat ze vernoemd hebben naar een dier. Het bestuur van de kinderboerderij wil het niet hebben. ‘Wij zijn er voor de kinderen en voor de dieren, daar hoort alcoholische drank niet bij,’ verkondigden ze. Bierbrouwer Manfred wees hen op het Brabbelbier, een kindervariant die ze brouwen.

Manfred is de langst gevestigde brouwer. Hij vecht al jaren voor het volledig bezit van de schapen- en geitenweide. Nu moeten ze de moutpap na het klaren naar de hooizolder dragen. De lucht die de varkens en de cavia’s in de stallen uitwasemen, stijgt omhoog en blijft in de brouwerij hangen. Manfred en zijn broer probeerden eens de varkens te vergiftigen. De beesten lagen een paar uur onbeweeglijk, maar waren daarna als vanouds.

Buiten het bestuur om koopt een aantal boerderijwerkers geregeld bier. Vooral de kippenverzorgers zijn grootafnemers. De handel verloopt in het geheim. In uitgeholde strobalen stoppen Manfred en zijn brouwers het gevraagde bier. De verzorgers halen vervolgens hun bestelling met een lege voederbak op. Betalingen gaan anoniem per post. 

De hoop die de brouwers nog hebben, is dat ezel John spoedig overlijdt. Met de verdwijning van zijn fysieke aanwezigheid, doet alleen het Koppige John-bier hem voortleven. Manfred verwacht dat het sterfgeval de bestuursleden emotioneel instabieler zal maken en ze openlijke verkoop gaan tolereren.  

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.