Nieuwste onderwerp

Woestijnkoorts

We ondergingen een medische ingreep zonder verdoving. Daarna hielden Volver en ik nog steeds van elkaar. Het transport ging over zee. Met zo’n honderd mensen betraden we een zeetanker. Het ijzeren gevaarte rook naar urine en droeg de naam Bastaard 276. We brachten de overtocht met de honderd anderen door in een container. Volver en ik hielden daarna nog steeds van elkaar.

Met z’n vierennegentigen verlieten we de Bastaard 276. Eén persoon had onderweg een dubbele klaplong gekregen en was overleden. Drie anderen zagen af van het project. Zij zouden bij de eerstvolgende haven geacht worden van boord te gaan. Zonder vergoeding en opdraaiend voor de kosten van de medische ingreep die onnodig was geworden.

Het eiland waar we achter werden gelaten, was eigendom van het onderzoeksinstituut. De naam en de ligging kregen we niet te weten. Het zand van de stranden was kameelkleurig en warm van de zon. Volver groef met zijn tenen door het zand als een stel dikke wormen. Ik deed, minder dik en langere wormen, hetzelfde met mijn vingers.

Pas na twee dagen kwamen als groep weer bijeen. Er miste twee mensen. Niemand wist waar ze waren. ‘Weggevlogen,’ zei iemand en dat maakten we ervan.
Een groep van tweeënnegentig mensen functioneert niet. Ook niet wanneer iedereen aan hetzelfde project deelneemt. Ons project was een medisch onderzoeksproject, dat het niet makkelijker maakte. We kampten met bijwerkingen van de medische ingreep en er heerste een ongezond competitieve sfeer over wie de laagste biologische leeftijd had. Het instituut waar we ons lichaam aan verleenden, reageerde niet op noodoproepen via de satelliettelefoon. Hun onderzoek betrof woestijnkoorts, maar op het eiland vonden we geen woestijnen of iets van dergelijke aard. We wisten niks en leden honger. Op ten duur werden we allemaal herkauwers. Het beetje voedsel dat we vonden, hielden we zo lang mogelijk in onze mond. Iemand stierf en toen hielden we dat vlees zo lang mogelijk in onze mond.

Met eenennegentig mensen functioneerde we niet beter. Er ontstonden groepjes, waaruit groepjes ontstonden, waaruit eenlingen ontstonden. Volver en ik bleven een twee-eenheid. We hielden nog meer van elkaar, omdat we beseften dat we van elkaar hielden in een benarde situatie. ‘Ik verga van de honger en ik hou van je,’ zei Volver.
‘Ik word geteisterd door zandvlooien en ik hou van je,’ antwoordde ik.
We werden ontzettend geteisterd door zandvlooien. Onze lichamen waren als kinderlijven met waterpokken. Om tijd te doden, telden we de beten op elkaars lichaam. We spraken af om minstens zo vaak op elkaars lichaam te kauwen als dat we beten hadden.

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.