Nieuwste onderwerp

Botas

Eerste: Link
Vorige: Link

 

Mijn hele leven heb ik nooit meer dan één paar zomerschoenen en één paar winterschoenen gehad. Ik heb nogal gemengde gevoelens over het kopen van nieuwe kleding, maar daarnaast heb ik me nooit aangetrokken gevoeld tot de sneakers en de Air Jordans.

Wietse en Boris zitten samen op bed te kijken op hun mobiel naar schoenen van een winkel hier in Praag. De schoenen hebben namen als Rainbow Makers en Disco Freaks en het bedrijf is blijkbaar opgezet door twee studenten die een oud Tsjechisch merk weer nieuw leven in wilden blazen.
Ik kijk over hun schouder mee en zie voor het eerst in mijn leven felgekleurde schoenen die me aanspreken. Groen, geel, rood en blauw springen van het scherm af. Allemaal met nerderig klinkende namen zoals Cowboy Bebob, Fahrenheit 451 en Urban Jungle.

De schoenen worden met de hand gemaakt in Praag. Er is geen verschil tussen mannen- en vrouwenschoenen en van elk model worden er 300 paar gemaakt.
Alles aan dit bedrijf is cool.
Wietse en Boris stellen voor om met zijn allen dezelfde schoenen te kopen en dan uit te gaan. Opeens klinkt dat als een goed idee. Deze vakantie heb ik toch al geprobeerd om mijn ideeën over kleding kopen te doorbreken. Waarom zou ik niet meerdere schoenen kopen? Dan blijven ze tenminste mooi. Ik kan ze rouleren en voor het eerst ooit kan ik schoenen matchen met mijn outfit.

In de winkel probeer ik vrijwel elk model. Red Peppers, Lizard King, Loser, Crooked, Black Death, His Choice, Her Choice, Patriot, Cartoon Hero.
De medewerkers in de winkel zijn niet zo blij als wij vragen om meer dan twintig verschillende schoenen te passen, maar hun stemming slaat om als ze zich realiseren dat de groeiende stapel dozen allemaal potentiële verkopen zijn.
Met een tas vol schoenen loop ik de zaak uit. Vier paar, Boris en Wietse hebben beiden ook twee paar gekocht.

Als we thuiskomen doe ik mijn Disco Freaks aan en kijk in de spiegel. Opnieuw, net als in Milaan, voel ik me goed in nieuwe kleren. Ik voel me zelfverzekerd. Ik mag er wezen. Ik heb zwartleren schoenen aan met felroze neuzen en ik rock die dingen.
Niks geen neutraal bruin. Ik grijns naar mezelf en voel me trots. Alsof ik iets heb losgelaten wat me al jaren lang in de weg zit.

Ik wil uitgaan. Ik wil dansen.

 

Het vervolg: Dansen

 

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Ender's Game, Game of Thrones, The Magicians

Wat vind ik?

De zin 'Ik heb geen tijd' is onzin

Wat luister ik?

Reply All, Here Be Monsters, The Memory Palace

Wat schreef ik?

'Het geheugen van een olifant', prentenboek met Jan Jutte, uitgeverij Lemniscaat (2018)

Quote

Far and away the best price life has to offer is work hard at work worth doing - Theodore Roosevelt.