Nieuwste onderwerp

Straatjutter (3)

Een straatjutter is een persoon die weggegooide en/of verloren spullen op straat vergaart.
Let op! niet verwarren met een strandjutter én niet, zeer belangrijk!,
vergelijken met een strandjutter. Straatjutters streven ernaar hun plicht als deelgenoot van de straatjutterij te vervullen. Zij vernietigen, indien nodig, schadelijk materiaal en/of materiaal met schadelijke informatie, zoeken naar de rechtmatige eigenaar (retourneren naar eigen oordeel) en zullen te allen tijden naar buiten treden wanneer de vondst enige vorm van importantie heeft voor de samenleving.  

Episode Drie
vondst nr. 201

nr. 201 - kropsla zaadjes

Een vondst die me nauw aan het hart gaat. Je vindt niet vaak zoveel leven in spe op de gortdroge straatstenen. 3071 potentiële kroppen sla, ik heb de zaadjes geteld. Je vraagt je af waarom. Waarom ligt de sla op straat? VITA Expert grainetier depuis 1919 heeft een zeer omvangrijk aanbod aan zadensachets. Ik zie zo voor me dat iemand een aantal verschillende soorten koopt. Persoonlijk ben ik van mening dat je spreekt van een moestuin bij minstens drie soorten gewassen. Dat mogen ook drie verschillende rassen sla zijn, vind ik, maar goed ik ben geen tuinder. Mijn vingers zijn nooit groen geweest. Alleen in de achtertuin groeit een bodembedekker die ik over een stuk betegeling drapeer. Het buurjongetje viel vorige zomer van de schutting. Het bloed is in mijn tegels getrokken.
Ik heb wel eens gelezen dat bladgroente wondgenezing bevordert. In de instructie werd koolblad gebruikt. Ik weet niet of deze kropsla eenzelfde medicinale werking heeft. Misschien heeft het een schadelijke werking en is het daarom gedumpt. Het lijkt me onwaarschijnlijk als ik de beschrijving op de achterkant lees. Een rustieke variëteit met knapperige en glanzende bladeren klinkt erg vriendelijk.

Het doet onvriendelijk aan; een ongeschonden zadensachet op straat. Ik hoop ontzettend dat het hier toch om een verliesgeval gaat en niet om een daad van opzettelijkheid, omdat de koper hoorde dat degene voor wie het moestuinpakket bedoeld was, allergisch is voor kropsla en zich ervan ontdeed.
In principe is het niet gebruikelijk binnen de straatjutterij om vondsten in eigen bezit te nemen. Ik heb besloten om me nr. 201 wel toe te eigenen. Het emotioneert me te erg om 3071 kroppen sla in hun zaadgedaante te laten sterven. Zojuist heb ik één zaadje geplant en het de naam Brammetje gegeven. Ik ga me zeer intensief inzetten om Brammetjes leven volwaardig te maken.

nr. 201 - Brammetje (dag 1)

- Brammetje, dag 1 -

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.