Nieuwste onderwerp

WHAT?! (1)

Ik heb een theorie waar iedereen steevast van gaat schreeuwen. Ik denk namelijk dat ik met iedereen wel vrienden zou kunnen zijn. (“HE?”, “NEEEE JOH!”) Er moet in iedereen wel iets zijn waar je over kan praten, wat overeenkomt, al is het maar het maken van woordgrapjes, of een gedeelde liefde voor puppy’s.

Zoals dat gaat werd de radicale uitspraak van deze protagonist op de proef gesteld. Precies vorig jaar zat ik acht uur in de bus naar het zuiden van Griekenland. Onderweg naar een boerderij waar ik een maand zou blijven, met twee oude mensen en, hopelijk, een groep jonge, roodgewangde medereizigers, met wie ik zou gaan paardrijden en broodjes bakken boven het kampvuur. We mochten hier gratis verblijven in ruil voor een paar uur werk, maar er zou genoeg vrije tijd zijn om vriendschappen voor het leven te smeden.
“Er is maar één ander meisje,” zei de oude vrouw, toen ze met haar rode pick up voor de bushalte stond. “Uit Rusland. Nadia, heet ze.”
Ik knikte.
We reden naar de boerderij, Nadia zat aan tafel. “My English not so good,” zei ze. Daar bleef het bij. Wij sliepen in een klein bijgebouwtje, zanderig en met grote spinnen in de hoeken. Zij in de slaapkamer, ik op een bed tegenover het aanrecht. “Oh, Lotte,” zei ze toen ik al in bed lag. “It is hot so in house I am naked.”

De volgende ochtend liepen we door de knetterende zon naar het strand. De drie kwartier legden we grotendeels in stilte af.
“So,” begon ik, “what do you do here when we don’t have to work?”
“Eh,” deed zij. “Sleeping. Playing offline games on my phone.”
Diezelfde phone begon te rinkelen. Er volgde een vaag gesprek, waarin Nadia voornamelijk: “What? WHAT?!” riep.
“This is Greek guy,” legde ze even later uit. Die kwam wel eens langs. Dan hadden ze seks. Elkaar verstaan konden ze niet, maar ze had hier toch niks beters te doen. “I am very bored,” legde ze uit. Ik knikte maar weer.

Van Nadia mocht ik niet in de zon want dan zou ik verbranden en dat was echt heel erg. We bleven in de schaduw, liepen drie kwartier terug, ik werd ons bijhuis uitgezet want de Griek zou komen, en dat was nog vóórdat Nadia stopte met tegen me praten en voortaan deed alsof ik haar hondje was.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Roald Dahl, Etgar Keret

Wat luister ik?

Elbow, Duke Ellington, Charles Bradley

Wat kijk ik?

Her, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Fantastic Mr Fox, Baby Driver, La Vita È Bella

Wat schreef ik?

Skydancer (roman, 2018)

Quote

"You're lucky if you get time to sneeze in this goddam phenomenal world." -J.D. Salinger, Franny and Zooey