Nieuwste onderwerp

Straatjutter (2)

Een straatjutter is een persoon die weggegooide en/of verloren spullen op straat vergaart.
Let op! niet verwarren met een strandjutter én niet, zeer belangrijk!,
vergelijken met een strandjutter. Straatjutters streven ernaar hun plicht als deelgenoot van de straatjutterij te vervullen. Zij vernietigen, indien nodig, schadelijk materiaal en/of materiaal met schadelijke informatie, zoeken naar de rechtmatige eigenaar (retourneren naar eigen oordeel) en zullen te allen tijden naar buiten treden wanneer de vondst enige vorm van importantie heeft voor de samenleving.

Episode Twee
vondst nr. 198

nr. 198 postkaart Conny (3)

 

De oprechtheid van dit document trek ik in twijfel. Deze felicitatie voor Conny voor het hebben van haar nieuwe functie wordt afgesloten met drie uitroeptekens. Drie, dat is behoorlijk uitbundig. Emotionele uitbundigheid, voornamelijk met betrekking op een ander persoon, moet altijd gewantrouwd worden. Mensen compenseren regelmatig hun daadwerkelijke intentie ermee. Mijn optiek is dat overdreven uitingen enkel nodig zijn ter maskering. Je ziet: “Kijk eens Conny, hoe blij ik voor je ben: uitroepteken, uitroepteken, uitroepteken” maar benader het zo: “Kijk eens Conny, hoe jaloers ik op je ben: uitroepteken, uitroepteken, uitroepteken.” Maskeren van jaloezie. Het lijkt me plausibel. Maskeren van wrok, van frustratie. Dat sluit ik ook niet uit. Misschien aasde een collega van deze lieve Conny zelf op de functie. Of gaat lieve Conny nu meer werken en valt de gratis opvang bij tante weg.

Ik ben me bewust van mogelijke beroepsdeformatie. Ik moet drie uitroeptekens niet uit zijn verband trekken. Er wordt binnen de straatjutterij gehamerd op zelfreflectie. Denk ik reëel? Beredeneer ik logisch? Is mijn kijk getroebleerd? De regel is dat je pas conclusies trekt bij twee of meer verdachte aspecten. Ik hanteer deze werkwijze bij elk van mijn vondsten. Nummer 198 is daar geen uitzondering op.

De functie zou Conny oprecht gegund zijn wanneer het bij de drie uitroeptekens was gebleven. Helaas is dat niet het geval, er staan witte Azalea’s op de voorkant van de postkaart. Ze zien er fijn uit, zacht. Zijden servetten. Of erg goede kwaliteit tissues. Het aquarelwerk maakt ze nog zachter, haast wolkig. Azalea’s zijn ontzettend giftig. De honing werd de dood van soldaten in de Oudheid, omdat zij hallucinerend en kotsend het slagveld betraden. En ze staan op de kaart voor Conny. Dit klinkt zeer wreed, maar Conny krijgt de dood toegestuurd. Niet door de gestorven soldaten, daar kan Conny niks aan doen. De bloemen dreigen met de dood. Wanneer je een boeket Azalea’s in een zwarte vaas ontvangt, is dat een doodsbedreiging.
Het is me uiteraard niet ontgaan dat het geen klassiek boeket is en dat de vaas twee potten is en dat die blauw zijn. Het is weer die maskerade. Mooi verpakt, zonder lef verzonden. Het verbaast me absoluut niet. Het bevestigt slechts wat ik al dacht.

 

 

 

 

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.