Nieuwste onderwerp

Regenbogen

Ik ken een jongen die zo’n kutjeugd had dat hij de boel maar oversloeg. Op zijn negende besloot hij volwassen te worden. Maakte ik grapjes over Spongebob, dan keek hij mij leeg aan, hij kende dat niet. Al mijn geratel over Roald Dahl en Astrid Lindgren bleef hangen in de lucht. Dat gevoel wat je kent als kind, dat alles mogelijk is, dat alles glanzend en bruisend en zo vreselijk spannend is, júist dat wat ik wilde koesteren was hem vreemd. Hij was al heel vroeg gestopt met geloven in iets. Het eerste boek wat hij opensloeg was De ondraaglijke lichtheid van het bestaan.

‘Dus hij las helemáál niet?!’
Ik schud mijn hoofd. Het meisje staart me aan.
Ik wist altijd dat er iets met haar was, maar sinds kort weet ik pas de details. Van de drie jaar dat ze in de voorraadkast moest slapen, onder de blikken soep, zonder matras. Van de keer dat ze twaalf was en oliebollen bakte, kokend vet over haar bovenbenen kreeg, en haar ouders niks deden. Van de ouders die op haar negende besloten dat ze volwassen was, haar eigen boontjes maar moest doppen.
‘Wow,’ zegt ze. ‘Voor mij was dat juist… Ik rende altijd naar m’n kamer en dan ging ik voor de duizendste keer Harry Potter lezen, waar de mensen wél lief en aardig waren.’
Ze is éénentwintig. Ze heeft zich vastgeklampt aan boeken en films, aan alles wat bruisend en spannend en goed was, en na alles wat ze heeft meegemaakt zit ze naast me op mijn bank en vraag ik wat zij ziet als ze haar ogen dichtdoet.
‘Eh,’ stamelt ze. ‘Heel grote grasvelden, met dino’s en regenbogen, zon, glitter, hondjes, achtbanen…’
Ze moet ervan lachen.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Roald Dahl, Etgar Keret

Wat luister ik?

Elbow, Duke Ellington, Charles Bradley

Wat kijk ik?

Her, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Fantastic Mr Fox, Baby Driver, La Vita È Bella

Wat schreef ik?

Skydancer (roman, 2018)

Quote

"You're lucky if you get time to sneeze in this goddam phenomenal world." -J.D. Salinger, Franny and Zooey