Nieuwste onderwerp

Voorportaal

Het is gelukt om van het voorportaal enigszins mijn eigen plek te maken. In principe verbiedt de woningcorporatie algemene ruimtes te veranderen. Krijn zegt dat hij nooit iemand ziet die dat controleert, dus heb ik een bonsaiboompje en een lavalamp neergezet. Over twee dagen komt er een poster van een lachende kangoeroe binnen. Die hang ik bij het voeteneinde van mijn luchtbed.
Volgens Krijn hebben de medebewoners geen moeite met mijn bivakkering. De man naast hem is een rooftopper en gaat via zijn eigen balkon in en uit. In het derde appartement moet mevrouw Spatello wonen. Ik heb haar nog nooit gezien. Of gehoord. Af en toe ga ik voor haar deur liggen om een eventuele lijkgeur te signaleren.
‘Laat de kluizenaars in hun waarde, Claude,’ zegt Krijn wanneer hij me bezig ziet. ‘De  behoefte aan contact is een probleem dat bij jouzelf ligt.’ Krijn benadert alles psychoanalytisch. Het is erg vermoeiend. Ik verdraag het, omdat hij me onderdak biedt. 

Ik weet hoe moeilijk Krijn het vindt om een persoon langer dan een aantal uren om zich heen te hebben. Tussen negen en half vier is hij op z’n werk. Hij werkt in een kaviaarfabriek. Het uitscheppen van de eitjes uit de maag van de vrouwtjessteuren is zijn verantwoordelijkheid. Ik mag het appartement tijdens zijn werktijd betrekken. Als hij thuis komt, is er een halfuurtje dat ik mag blijven. Tot het avondeten breng ik vervolgens door in het voorportaal. Meestal lig ik op mijn luchtbed en kijk naar de wasachtige substantie in de lavalamp. We eten samen en na de afwas spelen een aantal potjes snelschaak. Daarna vertrek ik weer naar het voorportaal.

Als ik ’s nachts naar de wc moet, ga ik twee etages omlaag. Daar woont de overgrootopa van Krijn. Hij laat de deur op een kiertje staan, zodat ik gebruik kan maken zijn toilet. Krijns toilet is niet aangesloten.
‘Weet je hoeveel mensen er sterven op de wc, Claude?’ Hij plast in een jerrycan. Wat hij doet als hij moet poepen, weet ik niet. Ik kaartte het een keer bij zijn overgrootopa aan, maar die weigerde te praten over het toiletgedrag van zijn achterkleinzoon. Het is een man die over veel weigert te praten. Ik hoop binnenkort een onderwerp te vinden, waardoor onze gesprekken soepeler verlopen.
Vanavond heb ik beloofd voederbakjes op zijn balkon op te hangen. De duiven schijnen hem wakker te houden. Hij heeft vetbollen geïmpregneerd met gifstof. Wellicht vindt hij het leuk om te praten over gifstoffen. En anders probeer ik slaapproblemen. Sinds ik in het voorportaal woon, is mijn slaap namelijk fragmentarisch. Ik beklaag me er niet over bij Krijn, omdat het zijn onderdak is waar ik gebruik van maak. Door mijn lavalamp verdraag ik het. Wanneer ik ’s nachts niet kan slapen, zet ik hem aan en wacht tot het was op de bodem ontstolt. Het geeft me troost dat dat zich ook fragmenteert en ik de wassen fragmentjes naar boven zie zweven.

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.