Nieuwste onderwerp

Baden

Eerste: Link
Vorige: Link

Er zijn er een stuk of vijf thermale baden in Boedapest. De beroemde, die ene met dat enorme openluchtzwembad, omgeven door een Romeins uitziend gebouw, is ook de duurste en dus besluiten Jurriaan en ik om naar een andere te gaan.
Wij gaan naar een plek met een zwembad op het dak dat uitkijkt over de oever van de stad. Wat best een goed verkooppunt zou zijn, als het niet tjokvol zou zitten met toeristen.

De thermale baden zijn beneden. Vandaag zijn ze alleen voor mannen open. Deze onderaardse eeuwenoude baden zijn allesbehalve toeristisch. Ik weet niet zo goed wat ik moet verwachten, maar voor ik de deur doorga naar beneden zie ik twee bordjes.
Verboden foto’s te maken
Verboden naakt te zijn.
Naakt word hier trouwens nogal los geïnterpreteerd. Gekleed betekent dat iemand een minutieus lapje voor zijn kruis hangt dat van achter alleen met een touwtje zit vastgebonden zodat iemands billen wel bloot zijn.
Op dat moment realiseer ik me dat ik zojuist de gay-scene van Boedapest binnen ben gestapt.
Jurriaan is nog even terug om zijn zwembroek te halen die hij was vergeten, en dus loop ik alleen een donkere ruimte binnen. Een sterke zwavelgeur hangt in de lucht. Ik voel me licht in mijn hoofd elke keer dat ik diep inadem.
In de vier hoeken zijn vier relatief kleine baden van verschillende temperaturen en in het midden een groot rond bad waar een twintigtal mannen in zitten. Het dak is een grote koepel met kleine gaten gevuld met gekleurd glas waardoor er een soort spotlights in rood en blauw en geel het water in schijnen.
Een man van zeventig volgt me met zijn ogen terwijl ik langsloop.
Ik stap snel het grote bad in dat inderdaad heerlijk warm is.
Als ik om me heen kijk zie ik dat er ogen op me zijn gericht. Het lijkt wel of alle mensen hier elkaar aan het testen zijn om te zien wie er wel of niet homo is. Kijken of ze er een leuke middag van kunnen maken.
Water heeft voor mij altijd een rustgevende kwaliteit, zelfs alleen, in een omgeving die niet de mijne is. Ik haal diep adem en duw mezelf omlaag. Ik hou me stevig vast aan een ijzeren stang naast me zodat ik niet terug naar boven drijf en zo blijf ik zitten. Dertig seconden, een minuut, anderhalve minuut. Ik heb mijn ogen dicht en luister naar de gedempte geluiden van kleine golfjes en lichamen die zich in en uit het water bewegen. Dan laat ik de stang los en drijf ik weer omhoog. Zo kan ik een hele dag doorbrengen. In en om water, zonder me te hoeven mengen met wie dan ook.

Na een half uur sta ik op en loop langs de andere baden. Ik test de hitte van de vier in de hoeken. IJskoud, loeiwarm, vrij warm, iets frisser.
Ik zie iemand op zijn rug drijven. Zijn voeten liggen op het afstapje waardoor hij zonder moeite zijn hoofd boven water kan houden. Ik ga er naast liggen en haal diep adem. De zwavel dringt mijn neus binnen. Ik vind het een aangename geur. Mijn neus is niet zo goed dus alle geuren die ik kan ruiken zijn opvallend en interessant. Zelfs zwavel.

Jurriaan komt maar niet opdagen en dus besluit ik de rest van het gebouw ook te bekijken. Ik loop door gangen, dieper het gebouw in. Hier ben ik de enige toerist en overal ontdek ik kleine hoekjes, gangetjes en kamertjes met meer baden of stoelen of douches. Ik loop langs een kamer waar op staat ‘watermassages’ en als ik naar binnen gluur zie ik twee mannen naakt op tafels liggen. Twee gespierde Hongaren staan over hen heen gebogen en laten hun handen glijden over benen en billen. Het ziet er opvallend intiem uit en preuts als ik ben loop ik snel weer door.
Er is een hal met ligstoelen waar een aantal naakte mannen ligt te dutten of een boek te lezen.

Ondanks dat ik zo hetero als wat ben vind ik het een opvallend leuke plek om te zijn. Deze hele vakantie al merk ik dat ik allerlei dingen zie en doe die ik anders nooit eerder had gedaan. Klifduiken, geheime wijnbars, uit eten in een sterrestaurant.
En nu dit, nu opeens zie ik hoe het leven hier is in Hongarije, of in elk geval een klein beetje van dat leven. Ik zie hoe mannen zichzelf kunnen zijn, bloot (bijna bloot) rond kunnen lopen, elkaar tegen kunnen komen in een land waar dat waarschijnlijk nog altijd lastig is.
Het enige wat ze niet kunnen is samen gaan douchen, want op elke douche is een nogal uitdrukkelijke sticker geplakt dat je er maar met 1 persoon tegelijkertijd in mag.
Aan de andere kant hebben ze de wanden van de douche een klein beetje transparant gemaakt en dat kan toch ook wel wat sexy scenario’s opleveren.

Omgeven door zwavelgeur en een bedompte vochtige warmte loop ik een uur lang rond om deze plek te ontdekken die voor bepaalde mensen speciaal zal zijn. De locatie van een eerste kus, een geheime liefde.
Als Jurriaan er weer is zegt hij dat hij de stank niet kan verdragen en ik heb het ondertussen ook wel gezien dus we lopen naar boven, naar het normale zwembad waar we bommetjes maken en baantjes trekken en uiteindelijk op het dak in het bubbelbad zitten waar we uitkijken over Boedapest.

 

Het vervolg: Vier

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Ender's Game, Game of Thrones, The Magicians

Wat vind ik?

De zin 'Ik heb geen tijd' is onzin

Wat luister ik?

Reply All, Here Be Monsters, The Memory Palace

Wat schreef ik?

'Het geheugen van een olifant', prentenboek met Jan Jutte, uitgeverij Lemniscaat (2018)

Quote

Far and away the best price life has to offer is work hard at work worth doing - Theodore Roosevelt.