Nieuwste onderwerp

Straatjutter (1 (3/6) )

vondst nr. 192

nr. 192 - Ikea lijstje

1.3 bakken voor in de kast
Stel je bent een vierendeler. In je Kallax kast, met open structuur; zeer belangrijk, liggen de gevierendeelde lichaamsstukken. Ik zie zo voor me, in het linkerbovenvak de rechterarmen met bijkomend weefsel, linksonder dan de rechterbenen met bijkomend weefsel et cetera. Zo gezien wanneer iemand met de rug tegen de kast zou staan. Dat is vanuit mijn optiek een logische indeling.

Een goede vriend van mij is beeldgieter. Zijn gietsels maakt hij in muffin bakvormen met verscheidene materialen. Brons, chamotteklei, bijenwas, glas, uitwerpselen van dieren, lood en mijn persoonlijke favoriet epoxy. Het grootste deel van de collectie houdt hij in eigen bezit. Hij heeft moeite met afscheid nemen als een beeldje eenmaal uit de bakvorm gehaald is. In zijn huis staan tientallen vitrine- en stellagekasten vol met de kunstwerken.
Een vierendeler is evengoed een maker. Alleen wordt het uitstallen van menselijke lichaamsdelen, ondanks het ambachtsaspect, sociaal niet geaccepteerd. De aankoop van een Kallax kast met bakken voor er in, is onmiskenbaar. Het is voor vierendelers vereenzamen of bij bezoek hun werk aan het zicht onttrekken. Ik keur de handelingen van hen niet goed, dat staat voorop, maar het is natuurlijk wel schrijnend wanneer je je werk moeten verbergen in Ikea bakken. Ik denk dat vierendelers snel kunnen vervallen in kluizenaarschap. Een risicogroep voor eenzaamheidsproblematieken. Ik vroeg mijn beeldgietende vriend hoe het voor hem zou zijn als zijn beelden door niemand meer gezien mogen worden.
‘Dan ga ik wonen in een blindeninstituut,’ antwoordde hij. Daarna kon ik vertrekken.

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.