Nieuwste onderwerp

Wasbeer

vijftienhonderduur op perron zes
De Wasbeer

Een afspraak met De Wasbeer is niet zomaar gemaakt. Er is een lange tijd overheen gegaan om in contact met hem te komen. Het schijnt dat het anderen niet lukt tot een ontmoeting te komen, dus ik ben blij dat het mij gelukt is.

Ik ben als sinds half drie op perron zes. Het is een perron zonder kiosk. Ik zou graag koffie halen, maar ik durf dit perron niet te verlaten. De Wasbeer gaat niet nog een keer komen, omdat ik hem misliep.
Op mijn mobiel is het drie minuten voor drie. De klok op het bord met vertrektijden geeft twee minuten voor drie aan. Het maakt me zenuwachtig. Over De Wasbeer wordt gezegd dat hij op de seconde op tijd komt, maar ik weet niet welke klok hij aanhoudt. Systematisch laat ik mijn blik over het perron glijden. Het is gek dat je op cruciale momenten je eigen zintuigen niet langer vertrouwt. Ik houd er rekening mee dat mijn ogen geen goede waarnemingen meer maken. Ik houd er zelfs rekening mee dat mijn hersens momenteel zorgen voor hallucinaties. Als ik iets te veel wil, ga ik fabuleren, dat mag nu absoluut niet gebeuren.  

De ongeschreven regel is dat je na een ontmoeting met De Wasbeer niks loslaat over zijn verschijning. Het enige dat bekend is, is dat hij aan beide kanten een blauw oog heeft. Aan de bloeduitstortingen dankt hij zijn naam De Wasbeer is een straatvechter. Nu zal je denken, wat een belabberd straatvechter, maar zo simpel ligt het niet. Zijn tegenstanders laat hij eerst, zonder zich te verweren, toeslaan. Lacht tot zijn ogen blauw geslagen zijn. Daarna wikkelt hij de zaak af. Het schijnt op een beestachtige manier en nooit zonder gierende lach. 

De Wasbeer lacht niet als hij voor me staat, dus lach ik ook niet. Misschien dat hij beledigd is, omdat ik niet naar hem toeliep of opstond. Het is vernuftig van hem om een pet op te doen. Ik zie nu pas zijn blauwe ogen. Ze zijn goed beurs. De kleur doet me denken aan die van rode druiven. Naar onder uitlopend, rond de jukbeenderen, is de huid geliger. Alsof er onderhuids iets aan het rotten is. Ik zie dat in zijn linkeroog het oogwit volledig bestaat uit gesprongen bloedvaatjes.
‘De gevraagde content heb ik klaarliggen in mijn huis en we zullen die nu samen gaan halen.’
Ik knik. 

Het huis van De Wasbeer is niet erg sfeervol. Ik krijg er een beetje een triest gevoel van.
‘Neem plaats,’ zegt De Wasbeer.
Er staat geen meubilair met zitten als doeleinde. Omdat ik niet onbeleefd over wil komen, ga ik in kleermakerszit op de grond zitten. De Wasbeer komt uit de keuken met glazen sap en twee gelukskoekjes.
‘Je zit op de grond.’
‘Ja.’ Ik krijg een glas sap en een gelukskoekje overhandigd. Zelf pakt De Wasbeer een van de tennisrackets die er ligt en zet het ding rechtop om er vervolgens op te gaan zitten. De ronding aan de bovenkant positioneert hij horizontaal tegen zijn billen. Ik houd de vraag of zo zitten voelt als zadelpijn voor me. Persoonlijke interesse tonen lijkt me niet gepast.
De Wasbeer gebaart me mijn gelukskoekje open te maken. ‘Schrijf je zorgen in het zand,’ lees ik van strookje papier.
‘Mooi,’ zegt De Wasbeer. Hij breekt zijn eigen koekje open. ‘Morgenvroeg trakteer je jezelf op een leuke tijd. Geen excuus.’ Zorgvuldig vouwt hij het papiertje dicht. ‘Ook mooi.’
Ik knik en we drinken in stilte ons sap.  

‘Is De Wasbeer je echte naam?’
‘Ik denk niet in werkelijkheden en onwerkelijkheden.’ Het racket legt De Wasbeer weer bij de anderen vier en verzamelt onze lege glazen en papierverpakkingen. ‘Wil je die bewaren?’ vraagt hij en wijst naar mijn gelukskoekjesspreuk.
‘Graag.’ Onwennig wacht ik tot De Wasbeer terugkomt uit de keuken.
‘De gevraagde content zit hierin. Ik heb er nog één gelukskoekje bij gedaan.’ In de deurpost van de voordeur pak ik de plastictas van De Wasbeer over.
‘Twee straten verderop is een zandbak,’ zegt hij, ‘daar kun je je zorgen in schrijven.’

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.