Nieuwste onderwerp

Plantenkoningin (1/3)

Mijn buurmeisje, Cato, ligt de hele dag op bed. Ze heeft een ernstige ziekte. Ik ben de enige die weet dat dat niet waar is. Cato is niet ziek. Het is mevrouw Sonst, die heeft het Münchhausen-by-proxysyndroom. Ze dient haar dochter onafgebroken anesthetica toe. Ik geloofde het in eerste instantie ook. De façade die mevrouw Sonst ophoudt, is ijzersterk. De ellende spat van haar af. Een gebroken vrouw, kapot door het lijden van haar kind. Een huilende moeder trekken mensen niet in twijfel.

Door een samenkomst van toevalligheden zorg ik voor de planten bij mevrouw Sonst. Ik won de plantenwedstrijd die er jaarlijks in de buurt plaatsvindt. Mevrouw Sonst was er niet, maar via via hoorde ze dat ik Plantenkoningin was geworden. Twee weken geleden vroeg ze of ik me een tijdje kan ontfermen over de planten in haar woonkamer. De hoeveelheid planten bij hen thuis is buitengewoon. Ze beweert het te doen om het zuurstofgehalte en de luchtzuivering zo optimaal mogelijk te houden.
Een gezonde atmosfeer is van groot belang voor het welzijn van Cato,’ zei ze.
Zo’n theorie vertelt ze dan tegen iemand die Plantenkoningin is. De soorten die zij heeft, zijn staan niet bekend om een luchtzuiverende werking. Ik weet dat mevrouw Sonst heel andere motieven heeft om zoveel planten in huis te hebben. De eerste keer dat ik er kwam, viel het me meteen op dat de planten op zeer selectieve plekken staan. Gegroepeerd voor de ramen, op een dressoir en op de trap. Het zijn obstakels. Obstakels om naar binnen te kunnen te kijken, om snel de trap op te gaan, om stiekem de koelkast open te doen. In het dressoir liggen de injecties die Cato door haar moeder krijgt toegediend. Erbovenop staan bloemen die bij de geringste beweging stuifmeel loslaten. Het is haast niet zichtbaar, zeer geraffineerd. Na het sluiten van de kastdeurtjes haalt mevrouw Sonst vochtig keukenpapier langs de bovenkant. Voor elke opening doet ze precies hetzelfde met een schone hagelwitte zakdoek.

Een paar dagen geleden gooide ik in de container in de achtertuin vervuilde potgrond weg. De gordijnen voor het raam van Cato’s kamer waren open. Mevrouw Sonst vertelde eens dat de ziekte van haar dochter ook inhield dat licht verdragen onmogelijk is. Ik weet zeker dat het Cato’s kamer is en ik wist zeker dat Cato in haar kamer moest zijn. Mevrouw Sonst vertelde namelijk een andere keer dat Cato door haar ziekte niet kan bewegen en geen geval verplaatst mag worden.
Ik ging naar binnen, wetende dat mevrouw Sonst bezig was op Cato’s kamer, en trok mijn shirt uit. Die legde ik binnenstebuiten onder de stuifbloemen op het dressoir. Met zo min mogelijk bewegingen opende ik de kast. Ik wist waar ik moest kijken, mevrouw Sonst gaat altijd helemaal door haar knieën wanneer ze een injectie pakt. Ver achterin op de onderste plank stonden rijen glazen injectieflesjes. Ik weet niet precies hoeveel het er waren, ik telde op z’n minst vier rijen. De rode dopjes deden me denken aan de vanille aroma van Dr. Oetker.     

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.