Nieuwste onderwerp

Voorzetseltheorie

Mijn leven zat klem tussen het zijn van venijnig en passief. Ik keerde me tot een geneesheer, Walter. Walter sabbelde met zich voorstellen op een keelpastille, dat me direct tegenstond. Ik liet hem toch wroeten in mijn innerlijk persoon, omdat ik geleerd heb je eerste indruk te neutraliseren.
‘Op neutrale grond groeien de mooiste bomen,’ aldus iemand die er niet toe doet.
Walters theorie vind ik niet mooi. Hij legde uit dat ik me manifesteerde als een Griekse onheilsgodin. Ik zei dat het deel onheil me verdrietig stemde. Waarop Walter antwoordde dat dat geheel terecht is. Zijn advies luidt dat ik me meer moet vereenzelvigen met een voorzetsel ten opzichte van het leven. Mensen die taaltheorieën toepassen op mijn psyche, staan me tegen.

De aardkundige veranderde echter alles. Hij droeg een Indiaas gewaad en had een kinbaardje. Ik stelde mezelf voor als Gravin van Holland, omdat ik aanvoelde dat hij een persoon is die zijn eerste indrukken neutraliseert.
We gingen naar zijn huis. Een rijtjeshuis met een tuinhekje dat niet kraakte en hortensiastruiken, de paarsblauwe variant. Binnen rook het naar kruidnagel en was er veel dat kraakte. De houten vloer, het brilpootje van de leesbril van de aardkundige, de wc-bril en de stengels van de kunststof bamboe wanneer ik die omboog.
Het huis deelt hij met een muziekgezelschap die nooit langer dan tweeënhalve dag aanwezig is.
‘Vandaar de slingerende bladmuziek,’ verontschuldigde de aardkundige zich.

Mijn aantrekkingskracht tot hem was gemiddeld. Te vergelijken met mijn interesse voor ammoniakverbindingen. We spraken over de aardkunde van een plaats in Frankrijk.
‘Vijfmaal ben ik in Frankrijk geweest, nooit bezocht ik die desbetreffende plaats,’ zei hij.
‘Ik ben er geweest, maar mijn interesse in aardkunde ligt onder het gemiddelde,’ vertelde ik hem.
Daarna hadden we honger.

Hij bakte eieren en kookte blokjes koolrabi. We keken naar de lichtgroene kubussen in de pan. Het duurde erg lang zonder deksel, dat accepteerden we. Na het eten, waar we discussie over kregen, omdat het moeilijk te definiëren was als zijnde een late lunch of een vroeg diner, begaven we ons naar zijn vloerkleed en dansten.
De aardkundige is fervent beoefenaar van de Spaanse dans.
‘Mijn favoriet komt uit Zuid-Amerika,’ zei ik en weigerde verder te dansen.
Hij leerde zichzelf te dansen als een Spanjaard in Zuid-Amerika. Tijdens onze dans besprak ik met hem de voorzetseltheorie van de geneesheer. Als aardkundige voelt hij weinig voor taaltheorieën.
‘Ik zie jou meer als een ankertouw,’ zei hij.
Die uitspraak snapte ik niet, waarna hij zich nader verklaarde met de term vlambloem.
‘Dat is een plantengeslacht met circa zeventig soorten.’

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.