Nieuwste onderwerp

Vloekpot

In de hippe, gezonde fastfoodketen waar ik werk is met ingang van deze week een vloekpot ingesteld. ‘Even ter bewustwording van hoeveel we schelden,’ zei onze floor manager. ‘Jezus,’ zei Julie, onze meest beruchte vloeker. Daar had ze al een boete van vijf cent aan haar broek. (Een symbolisch bedrag).

In de tijd dat er geen klanten zijn sta ik wat te lummelen en ingrediënten bij te vullen. Ik heb net gestofzuigd, en het stofzuigen komt altijd na de pauze, waarin ik teveel eet, waardoor ik dus altijd moe ben en de zaak stofzuigen me elke dag voorkomt als de meest vervelende en zware taak van mijn leven. Of in elk geval van de dag. De floor manager maakt de schoonmaakbeurt af met de dweil. Die taken wisselen we dagelijks om. Eén bak chloor water op een karretje, ééntje voor vuil, en maar herenschoenenafdrukken uitwissen van de zwarte tegels, wetende dat ze er binnen een uur weer staan.

Dan krijgt de floor manager een telefoontje. Met haar mobiel tussen oor en schouder geklemd dweilt ze door. Het is haar vriend.

Een paar weken geleden biechtte ze nog aan me op dat ze het wilde uitmaken. Hij was zo bot, en maakte haar zo verdrietig. Bovendien was ze nog verliefd op haar ex, Wesley 1. (Zo heette hij niet echt, zo noemde ik hem. Er was namelijk ook nog even een Wesley 2 geweest (of was dat nou Wesly zonder e?), maar die was inmiddels weer uit beeld). Maar ze hadden het uitgepraat, en nu was het weer Marco voor en na.

Vanmorgen stak ze haar hand onder mijn neus. ‘Kijk!’ zei ze, terwijl haar gezicht glom van trots. Ik wist niet wat ik moest zien. ‘Ik heb een ring gekregen!’ zei ze. Ze had inderdaad een ring om haar ringvinger, die bestond uit twee aan elkaar vastgelijmde ringen die elkaar kruisten, eentje zilver, en eentje met piepkleine diamantjes. ‘Ga je trouwen?’ vroeg ik. ‘Nee,’ zei ze. En even zakte haar glimlach in. ‘Ik heb ‘m vanmorgen opgehaald bij de juwelier. Hij moest op maat gemaakt worden. Nog voor m’n verjaardag. De verkoopster zei ook al: ‘Heb je ja gezegd?’ Hij heeft me niet gevraagd.’ ‘Zou je wel met ‘m willen trouwen dan?’ vroeg ik. ‘Ja!’ Het kwam er zo volmondig uit dat ik bijna achteroversloeg.

Nu heeft ze Marco dus aan de telefoon. ‘Als je zo gaat doen krijgen we weer ruzie,’ zegt ze, nog lachend. Het is even stil, op het geluid na van het vuile water dat uit de dweil terug de bak in klettert.

‘Nou, wat ik zeg.’

Ik heb Marco nog nooit ontmoet, maar ik kan me voorstellen wat er aan de andere kant van de lijn gezegd wordt.

‘Het begon als een geintje, maar jij moet altijd nét weer even te ver gaan hè?’

‘Nou gewoon, dat vind ik niet leuk’

‘Hoe durf je dat te zeggen, overdreven?’

‘Zeg, hoor eens–’

‘Optiefen nou!’

Dit is het moment waarop ik besluit dat de afwas wat omkijken nodig heeft, en ik loop door de flapdeuren de keuken in. Ik was een tiental vuile bakken af en knal ze in de vaat. (Het kan ook een honderdtal zijn, na dagen werken achtereen lijken de uren zich af en toe in een zwart truffelgeurig holletje te verstoppen). Elke ronde brand ik mijn vingers aan het metaal wanneer ik de bakken uit de dampende muil hengel en tegen de muur te drogen stapel op een theedoek. Ik gun de floor manager haar privacy, maar tegelijkertijd ben ik benieuwd naar de verloop van het gesprek en probeer ik zinsneden op te vangen. Als ik na een poosje hoor dat er een klant binnenkomt (‘teuuu-deuuuhh’, laat de zoemer me weten), check ik of ze hulp nodig heeft. Ik zie dat de vloer gedweild is, ze haar telefoon dichtklapt en haar latex handschoentjes aantrekt om de klant te helpen. Als ze mij ziet staan in de deuropening zegt ze: ‘zet er maar tien streepjes bij’.

‘Hè?’ zeg ik. ‘De vloekpot. Zet maar tien streepjes bij mijn naam.’

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

J.D. Salinger, Zadie Smith, Maartje Wortel, Kristien Hemmerechts, Miranda July

Wat vind ik?

Soms muntjes, soms gedumpte meubelstukken, een enkele keer een mens

Wat luister ik?

Angel Olsen, Laura Marling, Nina Simone, Joni Mitchell, Tame Impala, Arctic Monkeys

Quote

"there's definitely, definitely, definitely no logic" - Björk