Nieuwste onderwerp

Biljartworm

In de biljarttafel van Nelis zit een biljartworm. Momenteel wordt hij door niemand geloofd. Hij wil het zijn neefje nog gaan vertellen, die gelooft alles. Het jochie sprong een keer met zakken gevuld met stenen de rivier in. Een klasgenootje had hem verteld dat wanneer je de bodem raakt kieuwen krijgt.

Samen met zijn vrouw heeft Nelis de biljartbar A billion yard. Nelis vervult de taken in de bar zelf. Zijn vrouw wilde met het vermogen een zeepwinkeltje beginnen en houdt zich verre van de werkvloer. Ze doet de administratie en poetst één keer in de drie weken alle biljartballen. Met een aantal schoonmaakmiddelen, trekzelf en bakkersgist maakt ze een mengsel dat alle andere oppoetsproducten overtreft.

‘Er zit een worm in een van onze biljarttafels,’ zei Nelis de avond na de ontdekking.
‘Dan pak je het beestje en breng je het even naar buiten,’ antwoordde zijn vrouw.
‘Dat kan niet! Het is geen regenworm, Joosje, het is zo groot.’ Met zijn handen vormde Nelis een cirkel zo groot als de omtrek van zijn onderarm. ‘Joosje, kijk dan!’ schreeuwde hij. ‘Zo breed is de doorsnee van dat beest.’ Geagiteerd bleef hij in het gezichtsveld van zijn vrouw staan.
‘Ze komt niet over je heen.’ Met de afstandsbediening gebaarde zijn vrouw naar de nieuwslezeres op de televisie.

Gewapend met een zaklamp ging Nelis terug naar de bar. Hij wist zeker dat hij de biljartworm had gezien. Onder werktijd drinkt hij niet en zijn ogen test hij elk halfjaar. Uit de meest recente test kwam zowel voor verziendheid als bijziendheid geen afwijking.
Hij pakte uit het muurrek een keu. Op zijn tenen sloop hij naar de biljarttafel waar de worm uit een van de pockets was gekropen. De middelste pocket aan de linkerkant was het geweest. Na sluitingstijd. Hij had net de stoelen op de tafels gezet en de tap gespoeld. Uit de pocket van de tafel waar poolbiljart gespeeld kan worden, was een zalmroze wormachtig lichaam gekronkeld. Het verdween diagonaal in de pocket in de rechterhoek.

Met de achterkant van de keu klopte Nelis tegen de tafel. Bij dieren is het altijd zo dat ze aanvallen of zich stil houden. Deze biljartworm hield zich stil. Een paar keer prikte hij met de keu in de pockets. Hij durfde zich niet over de gaten in de tafel te buigen. Hij wist dat het formaat van de worm minstens zijn eigen lengte had. Als dat wat hij over de biljarttafel had zien kruipen niet de ringen en de roze kleur had, zou hij zweren dat het een slang is.

Nelis pakte een reserve set speelballen van achter de bar. De twee pockets in het midden van de lange zijden dichtte hij af met proppen wc-papier. Half hurkend positioneerde hij zich aan de achterste kopse kant van de tafel en wierp in de twee hoekpockets een speelbal. Het was een kwestie van seconden. De proppen wc-papier aan de linkerkant vlogen er uit. De tafel verschoof met een luide dreun. Nelis liet zich achterover vallen en keek hoe de biljartworm zich op tafel wierp. Het pootloze lijf draaide zich om de keu die Nelis op de biljarttafel had laten liggen. Het houten dingen brak. Met de achterkant van zijn lange lijf sloeg het beest op het groen stoffen vlak en verdween weer de tafel in. Nelis keek naar de zwevende pluisjes die waren opgevlogen.

‘Berend, er zit een biljartworm in een van mijn biljarttafels,’ zei Nelis door de telefoon. Met moeite hield hij zijn stem gedempt. Het liep tegen half twee ‘s nachts. Hij stond buiten tegen de voordeur van de bar. Berend is zijn beste vriend, een uitstekend carambolebiljarter.
‘En ik heb een yeti in mijn badkuip, Nelis,’ zei Berend en hing op.
Nelis belde twee anderen vrienden en drie stamgasten. Geen van hen wilden komen. De ongediertebestrijding kon hij niet bellen, die zijn niet bereikbaar in de avonduren.

Bij de poolbiljarttafel durft Nelis niet meer in de buurt te komen. Hij heeft een stuk touw opgehangen om de toegang tot dat deel van de bar te versperren. Op bierviltjes heeft hij buiten gebruik i.v.m. biljartworm geschreven en die er aan opgehangen. De poolcompetitie heeft hij deze week stilgelegd. Zijn neefje komt volgend weekend. Hij gaat met hem de biljartworm proberen te vangen of dood te maken, dat wat nodig is.  

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.