Nieuwste onderwerp

Gember

‘Gember is verre familie van de banaan.’ Dat was het eerste dat ik tegen haar zei op het feest. Ik had het eerder gezegd die avond tegen de twee vrienden die het feest gaven. Bij binnenkomst zei ik het: ‘Gember is verre familie van de banaan.’
Ze gaven geen respons. Daaruit had ik kunnen opmaken dat het niet een heel goedgekozen onderwerp was voor een gesprek. Tegen haar wilde ik halverwege de zin eigenlijk stoppen, maar ik dacht dat dat vreemder zou zijn. 

Dat haar naam Gember is, heeft me gered.
‘Weet je nog meer over gember?’ vroeg ze nadat ze zei dat ze Gember heette.
Ik durfde niks meer te zeggen over gember, omdat ik nu wist dat haar naam Gember was. Er kwam die avond verder niet bijster veel meer uit mijn mond. Gember zei ook niet veel.
‘Ik ga me verdiepen in de genealogie van mijn familie om te kijken of ik afstam van de banaan.’ Dat zei ze en ze zei dat ze niet begreep waarom mensen vochtig toiletpapier gebruikten. Ik ging naar de wc in het huis van de feestvierders. Er lag daar geen vochtig toiletpapier. Ook op de wc boven niet.  

Twee dagen na het feest zagen we elkaar weer. Op mijn studiemail stuurde ze me een bericht dat ze een bananenrestaurant had gevonden en de vraag of ik meeging om haar verre familie te eten.
‘Gember is verre familie van de banaan,’ zei ik bij binnenkomst tegen de ober.
Dat verbaasde de ober niet. ‘Gember en banaan is ook een prachtige smaakcombinatie,’ zei hij.  

Vier dagen na het feest en twee dagen na het bananenrestaurant hebben we elkaar voor het laatst gezien.
‘Ik ga naar Zuidoost-Azië,’ vertelde Gember me, ‘de wilde voorouder van de banaan heeft daar zijn oorsprong.’
De verkondiging maakte me zwijgzaam. Ik zei niet veel meer tegen haar.
‘Ik zal heel veel kaartjes sturen.’ Dat is wat ze me beloofd heeft.  

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.