Nieuwste onderwerp

Sorry

De opkomst is lauw.
‘Eh, ja, h- hoi,’ en de microfoon begint demonisch te piepen. Iedereen díe er is doet getergd zijn vingers in zijn oren.
‘Sorry, sorry,’ stamel ik, ‘ehm, fijn dat jullie het konden vinden, er is wat minder budget deze keer, dus vandaar dat we elkaar hier treffen, in de kantine van de Albert Heijn. Er was dus ook geen geld voor praalwagens, chihuahua’s of confetti. Er is wel een bakje borrelnootjes. Willen jullie die misschien even doorgeven?’
Eén van de drie mensen die ik kan zien is de detective. Hij leunt tegen de frisdrankautomaat, stookt zijn tanden.
‘Fijn dat je erbij bent,’ zeg ik, knik hem vriendelijk toe.
‘Da,’ gromt de detective.
‘Het begon eigenlijk bij die detective. Ik had tentamens, en voelde me schuldig dat ik niet zo veel verhaaltjes publiceerde. Dat verhaal was eigenlijk een verkapt excuus: door die detective te verzinnen, en tegen hem te zeggen dat ik zijn verhaal niet kon schrijven omdat ik zoveel moest leren, was dat misschien duidelijk.’
Oscar en Agnes stoppen handenvol borrelnootjes in hun mond en kauwen luidruchtig.
‘En toen jullie,’ zeg ik tegen ze. ‘Na mijn tentamens was ik heel driftig aan jullie verhaal aan het werken, en voelde ik me wéér schuldig. Door over jullie te schrijven, hoopte ik dat het misschien duidelijk werd waarom ik zo weinig uploadde.’
Ze kijken elkaar aan. ‘Nou, lekker dan,’ mompelt Agnes met volle mond.
‘Wow, Agnes.’ Oscar houdt twee handen voor zijn gezicht, en laat ze dan aan Agnes zien. ‘Ik moest niezen, en kijk wat er tóén kwam. Borrelnootjes!’
Agnes schudt gemaakt-verbaasd haar hoofd. ‘Wáánzinnig.’
‘Ehm, ja. Daarna had ik anderhalve week de griep. Ik moest daar óók iets van laten weten, want daarom lukte het weer niet veel te schrijven.’ Ik peuter aan een velletje op mijn lip. ‘Dus. Ik wilde daar even sorry voor zeggen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om de hele tijd je excuus aan te bieden, in deze stukjes.’
Oscar trekt zijn wenkbrauwen op. ‘En nu doe je dat dus weer.’
‘Oh. Ja. Sorry.’
Een luid gerommel in de hoek. De detective heeft een blikje cola uit de automaat gehaald. Iedereen kijkt verstoord om.
‘Izvinite,’ mompelt de detective.
‘Wat?’ bitst Agnes.
Hij wordt een beetje rood. ‘Zorry.’
‘Is dit het einde van deze bijeenkomst, of moet je nog wat kwijt?’ vraagt Oscar aan mij. Ik haal mijn schouders op. ‘Dit was het, denk ik.’
‘En denk je dat mensen dít een interessant stukje vonden? Sorry zeggen over sorry zeggen? Moest ik dáár weer van de bank voor komen?’
Ik zucht. ‘Sorry, oké. Volgende keer verzin ik wat beters.’
‘Is nog borrelnootje?’ vraagt de detective, en hij pakt het inmiddels lege bakje.
Nu krijgt Agnes een kleur. ‘Sorry…’ fluistert ze.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Roald Dahl, Etgar Keret

Wat luister ik?

Elbow, Duke Ellington, Charles Bradley

Wat kijk ik?

Her, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Fantastic Mr Fox, Baby Driver, La Vita È Bella

Wat schreef ik?

Skydancer (roman, 2018)

Quote

"You're lucky if you get time to sneeze in this goddam phenomenal world." -J.D. Salinger, Franny and Zooey