Nieuwste onderwerp

Oermoeders (19)

Het is maandagochtend en ik ga naar het graf van mijn vader. Hij ligt op een kerkhof in de duinen. Ik stel me voor dat hij de zeewind kan ruiken en als het weer onstuimig is de golven kan horen omslaan. Ik vind dit een fijn idee, hij maakt nog onderdeel uit van onze wereld, hij is hier nog steeds, hij ligt onder de grond uit te rusten. Hij ligt te wachten tot hij weer klaar is om boven te komen. Ik had geen goede band met hem, hij zei dat het kwam omdat we te veel op elkaar leken. Ik weet niet of dat waar is. Ik vond dat hij mij te veel stuurde, alsof ik in mijn leven iets moest goedmaken. Hij was hard voor me, hij dacht dat ik zo het beste uit mezelf zou halen, maar ik wilde alleen maar horen dat ik het goed deed.  Tegen anderen vertelde hij altijd over mij, over hoe het op school ging, dat ik zijn oogappeltje was.

Op zijn grafsteen staat: ‘Hier rust onze bijzonder vader en vriend..’ Mijn moeder heeft het woord ‘bijzonder’ uitgekozen. Ik krijg er negatieve gevoelens van. Bijzonder is een ander woord voor moeilijk. Hij was natuurlijk een moeilijke man, maar moeten alle mensen die langs zijn steen lopen dat ook weten? Heeft hij niet genoeg geleden? Was hij niet alleen maar moeilijk omdat hij zoveel pijn had?

We hebben een zwart granieten grafmonument gekocht in de uitverkoop. Hij kostte met graveren erbij 1400 euro en dat was een koopje volgens de uitvaarverzorger. Mijn vader had geen uitvaart verzekering en mijn moeder en hij waren al jaren uit elkaar. Ze voelde zich verplicht ons te helpen met het regelen van de begrafenis.

Onder een eikenboom vlakbij zijn plek staat een bankje. Ik ga altijd even kijken hoe het graf erbij ligt, maar ik blijf daar nooit lang. Het voelt alsof ik hem stoor tijdens zijn wachten. Ik ga rustig zitten en luister naar hoe de wind door de bladeren ritselt. Als reïncarnatie bestaat, is mijn vader verandert in Cees. Ik heb Cees ontmoet om mijn wonden van vroeger te helen.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

verhalen met sterke vrouwelijke hoofdpersonages

Wat luister ik?

Frank Ocean, Solange, Phillip Glass

Wat schreef ik?

poëzie en korte verhalen