Nieuwste onderwerp

Snot

Ik weet niet wat jij de afgelopen anderhalve week hebt gedaan, maar ik heb gefantaseerd over alles wat er óók uit je neus kan komen. De griep is een nogal wreed concept. Niet alleen word je actieradius beperkt tot bed-bank-wc, duldt je maag ineens alleen maar dropjes en mandarijnen, moet je lijdzaam ondergaan hoe met elke dag die je onder je dekbed doorbrengt deadlines naderen en achterstanden alsmaar groter worden, en dan denk ik: dat is genoeg, maar dan nog, maar dan nog,
van alle dingen die je elke dag met een rotvaart uit je neus werpt, is dat snot.
Reden genoeg om niet in een god te geloven. Moet je nagaan dat je als Almachtig Opperwezen zo’n mensje zit te ontwerpen, en je achter je tekentafel mag beslissen wat er dan precies uit de neus gelanceerd gaat worden, en dat je dan eens heel diep na mag gaan denken. Boterbloemen? Appelmoes? Hondjes zo groot als een vingernagel?
Ik heb anderhalve week doorgebracht met nadenken over een stille treincoupé, waar iedereen een beetje ongemakkelijk zit te staren of te swipen, maar waar één man opeens omhoog kijkt. Zijn ogen tot spleetjes trekt. Een paar keer inademt, en, in één keer, WAZAAA: wolken confetti niest. Dat hij zich verontschuldigd, dat iedereen glimlacht, en met haren vol confetti naar huis gaat.
Of, ook maar een optie. Dat je niest, en je neus net datgene zegt wat nodig is. Aan tafel bij je familie: ogen tot spleetjes, ha, ha, hààà, “Ikdenkdatjulliemoetenophoudenmetmeveroordelenenmemeerinmijnwaardelatenja!”. Bij een derde date: ha, ha, hààà, “TROUWEN?!” Of, bij wijze van non-verbale communicatie, dat je niest en er twee middelvingers uit je neus komen.
Dat je niest en je net datgene krijgt waar je het meest zin in hebt. Lange slierten spaghetti carbonara. Een sigaret. Een klein vriendje, een mannetje wat je zo in je handpalm niest, waar je de rest van de dag grapjes mee kan maken.
Niezen met de feestdagen: met Pasen sta je aan de rand van je achtertuin, je verkrampt, spleetoogjes, en hup, de paaseieren vliegen door de tuin, de kinderen kunnen zoeken. Met Oud en Nieuw is elke nies een nieuwe vuurpijl, met Koningsdag lekt er lauw bier over je gezicht.
Dus, daar zit ik dan, in een nestje van volgesnoten zakdoeken, me op te winden over al die gemiste kansen. Dat je in de realiteit slechts ziektekiemen uitniest. Iedereen die daar van baalt, verdient het niet beter te worden.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Roald Dahl, Etgar Keret

Wat luister ik?

Elbow, Duke Ellington, Charles Bradley

Wat kijk ik?

Her, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Fantastic Mr Fox, Baby Driver, La Vita È Bella

Wat schreef ik?

Skydancer (roman, 2018)

Quote

"You're lucky if you get time to sneeze in this goddam phenomenal world." -J.D. Salinger, Franny and Zooey