Nieuwste onderwerp

Oermoeders (18)

Mijn inbox is leeg en omdat ik behoefte heb aan een gesprek, besluit ik een chatroom op te zoeken om met iemand te praten. Ik wil weten was Cees aan het doen is, hoe hij zich voelt, en of hij echt een bod kreeg dat hij niet kan weigeren. Cees. Cees, met zijn witte haren. De chatberichten stromen binnen. ‘Kanker mongolen.’ ‘Je moeder is een mongool’, ‘Nog geile wijven hier?’ Ik sluit af. Mijn vader was een man van weinig woorden. Van hem moest ik ook gewoon aannemen wat hij zei en niet verder vragen. Ik verplaats mezelf van de bank naar mijn bed en zet mijn elektrische dekentje aan. John Mayer is opgehouden met zingen. Ik voel mijn oogleden zwaarder worden en dommel langzaam de diepte van de slaap in.

Wanneer ik wakker word, is het donker buiten. Doordat de elektrische deken de hele tijd aan heeft gestaan, ben ik bezweet. Mijn armen plakken aan mijn romp vast, ik voel nattigheid onder mijn oksels en mijn bilnaad is vochtig. Ik veeg met het dekbed mijn zweet weg en sta op. Ik heb honger dus ik ga een eenvoudige maaltijd voor mezelf maken. Koken geeft me rust. Je hebt een duidelijk doel: je honger zo goed en gezond mogelijk stillen en zorgen dat het lekker smaakt. De oven verwarm ik voor op 200 graden. Ik snijd knoflook en ui en doe deze in een wokpan. Ik hussel ze een paar keer om door de pan van voor naar achter te bewegen en snijd daarna cantharellen, champignons en oesterzwammen. Als de uien doorzichtig zijn geworden en de knoflook begint te geuren, voeg ik de paddenstoelen aan het mengsel toe. Ik knip een paar takjes van het tijmplantje af dat in mijn vensterbank staat en beweeg mijn wijsvinger en duim langs het steeltje waardoor de tijmblaadjes loslaten en in de pan vallen. Het heldere groen steekt mooi af bij de rest. Ik zet water op en wacht tot het kookt, dan voeg ik de alles uit de wokpan hieraan toe zodat het een tijd kan trekken.
Ik snijd wat ik over heb van het stokbrood van gisteren in nette plakken en besprenkel deze met olijfolie. In knijp knoflook uit met de knoflookpers en toe dat samen met fijngehakte tomaat in een schaaltje om een salsa voor op de bruchette te maken. Ik voeg zout en peper toe, beleg te broodjes met de salsa en zet ze voor een paar minuten in de voorverwarmde oven.

Ik was een krop sla en scheur de schoongewassen bladeren er vanaf. Ik knip ze fijn en voeg hier een beetje bieslook aan toe. Daarna leg ik een citroen voor 30 seconden in de magenetron, zo komt er meer sap uit, en knijp deze boven de sla uit. Er balanceren vochtdruppels op de randen van de bladeren. Het ziet eruit alsof ze onder een zomerbui hebben gelegen.
Het schuim van het kokende water schep ik er van af, ik proef die bouillon en die smaakt naar de aarde en dat is precies hoe ik paddenstoelenbouillon lekker vind. Ik pak een schone pan en een vergiet, leg er een passerdoek in en schenk de bouillon erdoorheen, er komt een heldere soep uit. De oven piept: De bruchettes zijn klaar. Ik dek de tafel voor één, vouw een rode servet diagonaal en leg er en lepel en een vork op. Ik zet een groot bord neer, met daarop een bijpassende soepkom. De pan zet ik op een onderzetter, de bruchettes leg ik op een kaasplankje. Ik giet mijn kom vol en besprenkel de soep met verse kruiden en neem plaats.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

verhalen met sterke vrouwelijke hoofdpersonages

Wat luister ik?

Frank Ocean, Solange, Phillip Glass

Wat schreef ik?

poëzie en korte verhalen