Nieuwste onderwerp

Borrelhapje

Mijn huisgenoot heeft zijn koekenpan op het fornuis laten staan. Vier dagen geleden bakte hij hamburgers. Ik kan cocktailprikkers in het gestolde vet steken. Ik zoek naar een cocktailparapluutje, maar vind die niet. In de keukenkast van mijn huisgenoot liggen prikkers met Nederlandse vlaggetjes. Ik heb een hekel aan die prikkers.
In de afgelopen maand ben ik naar twee verjaardagen geweest waar ze die cocktailprikkers hadden. Bij de een moest je er olijven mee prikken, olijven zijn niet Nederlands. Op het andere feest zaten ze in blokjes salami en chorizo geprikt, salami en chorizo zijn niet Nederlands. Uit de koelkast van mijn huisgenoot pak ik de fles plantaardige bakboter en lees het etiket. Zonnebloemolie, lijnzaadolie en koolzaadolie komen niet van Nederlandse bodem. Ik knip eigen vlaggetjes van wit papier waar ik ‘vies’ op schrijf en steek ze in het harde vet.  

Een kleine twintig minuten heb ik net op een kussen vlak bij mijn kamerdeur gezeten om te wachten tot mijn huisgenoot thuis zou komen. Ik verheugde me op zijn reactie. Twintig minuten in een wachtsetting is in je perceptie veel langer en ik heb nu geen zin meer om te wachten. Ik weet niet zo snel iets anders te doen. In de keuken ga ik even naar mijn vlaggetjes kijken. Ze staan nog overeind. Uit verveling maak ik van wit papier vlaggetjes waar ik ‘eetsmakelijk’ op schrijf en steek ze in mijn arm. Met een kaasmesje en acht eetsmakelijkvlaggetjes in mijn arm ga ik naar buiten. 

Het is een mooie dag. Er zijn wattige wolken die ik de wereld iets zachts vind geven. Ik loop naar het plein. De vaste straatmuzikant zit er en speelt op zijn accordeon. Het is grappig, want een accordeon wordt een buikorgel genoemd, maar deze man speelt met het ding boven zijn hoofd. Met mijn onbevlagde arm zwaai ik naar hem. Ik spreek meteen de eerste twee mensen aan die me tegemoet lopen. Het zijn twee vrouwen.
‘Kan ik jullie een borrelhapje aanbieden?’ zeg ik, hen mijn vlaggetjesarm toereikend. Ze reageren niet, dat ik vrij asociaal vind, maar goed, er bestaan asociale mensen. ‘Kan ik u een borrelhapje aanbieden?’ vraag ik een andere vrouw.
‘Ik lust wel een bitterbal,’ zegt ze enthousiast.
Ze ziet er hongerig uit. Ik weet niet precies hoe iemand die hongerig is, kijkt, maar ik zie het aan haar. ‘Ik kan u alleen een hapje van mij aanbieden.’ Met het kaasmesje wijs ik naar een vlaggetje in mijn arm.
‘Is dit een statement voor iets?’ vraagt ze.
‘Nee hoor, een borrelhapje kan altijd, toch?’ antwoord ik. Ik zou nu zeggen dat de vrouw niet langer hongerig kijkt, voornamelijk onvriendelijk.
Jij bent geen borrelhapje.’ Ze praat erg luid. Enkele voorbijgangers kijken naar ons.
‘Ik ben wel een borrelhapje,’ zeg ik nog luider. Ik voel me beledigd. Het kaasmesje zet ik een paar centimeter van een van de vlaggetjes af en met een ferme draaibeweging snijd ik een stukje uit mijn arm. ‘Kijkt u eens.’ Aan de prikker houd ik het hompje vlees de vrouw voor.
‘Mijn hemel,’ kermt ze en slaat haar hand voor haar mond. Er komen kokhalzende geluiden van haar vandaan. Een man komt in het voorbijgaan toegesneld. Twee jongens komen op de commotie af. Mijn stukje vlees neigt van zijn prikker te glijden, dus plaats het terug in het gat in mijn arm.
‘In godsnaam, wat doe je!’ schreeuwt de man tegen me. De vrouw heeft zich ondertussen afgekeerd.
‘Ik bood haar alleen een borrelhapje aan,’ zeg ik.
Binnen een paar seconden heeft de man zijn T-shirt uitgetrokken en probeert die om mijn arm te wikkelen. Ik zie donkere haren rond zijn navel en tepels zitten. Zijn snor is blond. Met mijn hand in zijn gezicht duw ik hem van me af. Blonde haren associeer ik met zachte dingen, maar de haren van deze snor zijn niet zacht. Verbouwereerd staat de man met het shirt in zijn hand.
‘Willen jullie een borrelhapje?’ vraag ik de twee jongens. Ze kijken elkaar even aan en knikken dan van ja. De jongen met de leukste schoenveters geef ik prikker met een vers gesneden hapje. De prikker die oorspronkelijk voor de kokhalzende vrouw was, geef ik aan de ander. ‘Eetsmakelijk,’ zeg ik en wijs glimlachend naar hun vlaggetjes.   

« terug naar blog

One response to “Borrelhapje”

  1. Harlynn

    Hahaha oh wat leuk deze!

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.