Nieuwste onderwerp

Ruimtereis

Ik vertelde Jekkel over mijn verwarming. Mijn verwarming klinkt als een opstijgende raket. We hebben afgesproken om vandaag om vijf uur een ruimtereis te maken. Jekkel vindt dat te laat, omdat we niet weten hoe lang we onderweg zullen zijn. Het ergert me dat hij met zo’n grote onderneming zich druk maakt over op tijd thuis komen.
Ik wil stipt vijf uur vertrekken, want mijn verwarming heeft vijf standen. Jekkel vindt het onzin dat ik denk dat dat geluk brengt. Ik denk dat het geluk brengt. Een raketlancering gaat vaak mis, dus alle beetjes helpen. In ons voedselpakket heb ik gelukskoekjes gedaan. 

Ons voedselpakket is niet groter dan een schoenendoos. In een raket is weinig ruimte. Je moet niet claustrofobisch zijn als astronaut. In een lift ben ik niet bang. Ik ben nooit in ruimtes geweest kleiner dan liften. Of mijn non-claustrofobische vermogen voldoende is om astronaut te worden, weet ik niet. Jekkel heeft epilepsie, hij kan sowieso geen astronaut worden. 

‘Je hebt veel te veel mee! We hebben weinig ruimte in onze raket,’ zeg ik als Jekkel via de achterdeur binnenkomt. ‘En je bent laat.’
Jekkel kijkt ongeïnteresseerd naar de wandklok.
‘Tien minuten nog maar, Jekkel. Tien!’ Ik trek Jekkels tas van zijn rug en sjor zijn jas open. ‘Wat heb je allemaal mee?’ vraag ik.
Jekkel grist zijn rugzak terug.
‘Ik ben naar de bibliotheek geweest en heb boeken over planeten gehaald. En ik heb het Grote dingen-doe Boek voor op de achterbank, de reisvariant van zeeslag en Wokkels mee.’ Overzichtelijk stalt Jekkel de spullen uit op de eettafel.
‘Het voedselpakket zit al vol,’ zeg ik resoluut.
‘Ik vind Wokkels in de ruimte lekker,’ antwoordt Jekkel.

Uit de keuken pak ik de doos met ons ruimte-eten. Ik til de deksel op om Jekkel te laten zien dat hij helemaal vol zit. Jekkel inspecteert de inhoud. Hij bromt een paar keer tevreden.
‘Astronauten eten erg lekker,’ concludeert Jekkel. ‘Maar,’ gaat hij verder en hij maakt de zak Wokkels open en laat de loze lucht ontsnappen. Zo vacuümachtig mogelijk vouwt hij de zak dicht. Met een boek over Mercurius slaat hij de Wokkels tot gruis. ‘Ik wil Wokkels in de ruimte,’ zegt hij triomfantelijk als hij de platte zak in de doos erbij wurmt.

‘Het zijn teveel spullen, Jek!’ Geïrriteerd blokkeer ik de loop naar de verwarming. Ik snap niet hoe Jekkel zo vlak voor lancering allerlei rotzooi in onze raket wil stouwen. ‘Dit hoeft niet mee, onze raket heeft achterbank.’

‘We hebben geen astronautenhelmen,’ zegt Jekkel terwijl ik de verwarming herinricht.
Op mijn wekker zie ik dat we nog vier minuten hebben.
‘Er is geen tijd om helmen te regelen. Kies twee boeken voor onderweg, de rest kan niet mee,’ instrueer ik Jekkel. Het voedselpakket leg ik links op de verwarming, daarnaast onze kussens. We moeten op kussens zitten. Als we dat niet doen, weet ik zeker dat we pijn aan onze billen krijgen. Een keer zat ik lang op de verwarming en stonden er uren daarna nog lijnen in mijn billen. Ik hoop dat de kussens ook dik genoeg zijn om te voorkomen dat we ons niet branden aan het hete ijzer.  

‘Professor Planetius, Alles over het heelal en zeeslag,’ zegt Jekkel en komt naast me zitten op de verwarming.
‘Goeie keus,’ antwoord ik zonder mijn blik van de wekker af te halen. Het is nu een kwestie van seconden. Mijn hand houd ik aan de draaiknop van de verwarming. Het is belangrijk dat het ontsteken bij de lancering explosief is. Van nul naar stand vijf in één oogwenk.
‘Ik hoor niks.’ Jekkel pakt zijn Wokkelgruis uit het voedselpakket. Hij likt aan zijn vingertoppen en stopt zijn hand in de chipszak.
‘De raketmotoren zijn aan ontbranden,’ zeg ik geërgerd.
Jekkels vingers hebben oranje kruimelmutsjes. Hij steekt me zijn wijsvinger toe. Ik sabbel het chipsgruis er van af. Onder ons hoor ik dat de opstijging is begonnen.
‘Lekker hè, Wokkels in de ruimte?’
Ik knik.   

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.