Nieuwste onderwerp

Handlezing

Op mijn rug val ik niet in slaap. Volgens mijn fysiotherapeut is slapen op je buik funest voor je nek. Ik ben naar een handlezeres geweest om haar te vragen of ik voor nekklachten of slaaptekort moet kiezen.
De handlezeres heeft haar handleespraktijk in het tuinhuisje van haar opa. De man is de honderd gepasseerd en maait zijn eigen gazon. Tijdens mijn sessie maaide hij ook het gras, maar het tuinhuisje is volledig geluidsdicht gemaakt. Hij schijnt vaak tijdens werktijd  te maaien.

Het tuinhuisje is rond, dat ik bijzonder vond. De meeste tuinhuisjes zijn vierkant. Ik vroeg de handlezeres of het een eigen ontwerp was, aangezien bouwpakkettuinhuisjes meestal vierkant zijn. Het was geen eigen ontwerp. Haar opa had het besteld via een webshop waar ze ook ronde sauna’s en containerombouwen verkopen.
Als kind wilde ik altijd in een molen wonen, maar het leek me lastig met de ronde muren en het meubilair. Het schijnt dat veel mensen die wonen in een molen de muren recht stucen. Ik vind dat je het jezelf dan erg makkelijk maakt.
De handlezeres heeft de muren niet recht gemaakt. Qua meubilair heeft ze het opgelost door geen meubels te hebben. Niet dat het een kale ruimte is; de vloer is bezaait met ronde kussens, sommige met een gat in het midden.
‘Ga lekker in een donut zitten,’ zei ze over die kussens.
Ik koos een donutkussen met een nep jute motief en ging er in zitten. Het zat niet lekker, maar ik durfde er niks van te zeggen. Aan de muur heeft ze schilderijen zonder lijst, gemaakt op ongespannen doek gehangen en kunnen hierdoor de ronding van de muur volgen.

De handlezeres had warme handen. Die van mij waren koud.
‘Je hebt koude handen,’ zei ze.
‘Ja,’ bevestigde ik.
‘God meiske, wat leef jij in een kille binnenwereld.’ Ze had nog geen lijn op mijn hand gelezen en ik wilde niet langer dat ze dat nog zou doen.
Ik zei tegen haar dat ik niet wilde dat ze mijn hand nog zou lezen. Daarvoor had ze begrip. Een deel van de kosten kon ik terug krijgen, maar die heb ik haar laten houden.
‘Een kille binnenwereld met een warm volk,’ concludeerde ze toen ik zei dat ze het volledig bedrag mocht houden. ‘Zou ik je hand nog wel lekker oliën?’ vroeg ze.
Ik had nog nooit handolie gebruikt. Alleen uierzalf, voor de droge plekjes tussen mijn vingers. Ik vond het fijn, die olie. De geur deed me denken aan versgebakken vanillecake. Ik vroeg welke olie het was, maar dat wilde ze niet zeggen. ‘Ik doe niet aan sluikreclame,’ was haar antwoord.

Ik bedankte de handlezeres voor haar tijd en zij bedankte mij voor het toelaten van de aanraking. Het maakte niet uit dat die slechts een aantal seconden had geduurd. Haar opa wenste ik een goede dag, maar de oude man hoorde me niet. Hij was een tulpenperkje aan het maaien. Op de terugweg naar huis ging ik langs een drogist. Ik liet alle medewerkers mijn handen ruiken in de hoop dat ze geur herkende. Eén medewerker meende de olie te kennen. We zaten een halfuur achter de bedrijfscomputer het inkoopregister door te kijken, maar hij kon geen enkel flesje linken met zijn herinnering.
Ik vroeg de medewerker of hij vond dat ik moest kiezen voor nekklachten of slaaptekort. ‘Een lastig dilemma,’ vond hij het. Zelf is hij van nature een rugslaper. Hij raadde me CBD olie aan. Dat kan de slaap bevorderen en mocht dat niet zo zijn, heeft het een pijnverlichtende werking. Daarna vroeg ik hem of hij de muren in een molen recht zou stucen als hij een molen als huis zou hebben.
‘Ik denk het wel, het lijkt me anders heel lastig met meubilair,’ zei hij.

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.