Nieuwste onderwerp

Idols

Het zijn de weken dat je óf verliefd wordt, óf sterft. De helft van mijn vrienden laat me hele WhatsApp-gesprekken interpreteren, vraagt me de ware liefde te vatten in een checklist. De andere helft heeft een familie als een Wie is het?-spel: het ene na het andere gezichtje wordt nogal ruw neergeklapt.

Mijn ene huisgenoot overweegt haar vriend ten huwelijk te vragen, de ander wist niet wat ze op de crematie van haar oma moest zeggen.
Ik wist ook niet zo goed wat ik moest zeggen. Kocht daarom maar een DVD.
‘Oh mijn god,’ gilt ze als ze het pakje heeft uitgepakt. ‘De Idols-audities uit 2004!’
De rest van de avond gieren we om de millenium-mode, de lelijke leaders, Jerny Kaagman, maar vooral om Mark uit Someren. Mark heeft halflang, piekerig haar, een paar kettingkjes en een snelle zonnebril.
‘Wat is er mis met je ogen, Mark?’ vraagt Henk-Jan Smits.
‘Niks, ik dacht, eh, dress to impress.’
Hij zingt Alane van Wes. Dat gaat niet zo goed. ‘Aswèèèè,’ klinkt er opeens, in een iel kopstemmetje. ‘Njèèèhèèhèèhèè. Hup!’, ritmische passen op de grond, ‘Hup!’
De huisgenoot lacht zo hard dat haar ogen ervan tranen. Bij elke onverwachte danspas van Mark reageren wij alsof er een aardschok is: we gillen en vallen om.
‘Heeemjèmjèmjèmjè. Hé!’ Hij is klaar. De jury ondergaat soortgelijke aardschokken en ligt plat op hun tafel.
‘Ben je al klaar?’ vragen ze teleurgesteld. ‘Kan je niet nog iets anders doen? Gewoon, voor het amusement?’
‘Ehm,’ doet Mark, denkt na. ‘Kedeng kedeng, kedeng kedeng, kedeng kedeng, TOETOEEET!’
Wij liggen op de grond. ‘Yessss!’ roept Mark, uiteindelijk, als hij de juryruimte verlaat. ‘We eten vanavond friet! Maar ik ben niet door.’
Mijn huisgenoot pakt keukenrol om onze tranen weg te deppen, we stoppen de DVD terug in het hoesje, zingen nog een paar keer heeemjèmjèmjè. Dan gaat ze haar tandenpoetsen en slapen. Dat gaat deze week volgens een speciaal ritueel: ze zet haar laptop naast haar kussen, laat haar Harry Potter luisterboek afspelen, slaapt een uurtje of twee, wordt elke ochtend wakker met het vage gevoel dat er iets helemaal mis is.
Terwijl zij haar laptop installeert googel ik nog op Mark van Idols. Hij is inmiddels 34. Doet iets in de ICT. Ik staar naar de pasfoto op zijn website. Hij heeft blauwe ogen, een zelfverzekerde blik. Helemaal niet gek opgedroogd. Helemaal. Niet. Gek.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Roald Dahl, Etgar Keret

Wat luister ik?

Elbow, Duke Ellington, Charles Bradley

Wat kijk ik?

Her, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Fantastic Mr Fox, Baby Driver, La Vita È Bella

Wat schreef ik?

Skydancer (roman, 2018)

Quote

"You're lucky if you get time to sneeze in this goddam phenomenal world." -J.D. Salinger, Franny and Zooey