Nieuwste onderwerp

Wijn (6)

Eerste: Link
Vorige: Link

We eindigen in een eetkamer waar een van de broers ons eieren met spek en kaas voorzet. Wij eten onze tweede maaltijd in evenzoveel uur terwijl Stojan nog een paar keer vertelt hoe kapot moe en dronken hij is. Dan opeens loopt hij weg. ‘Stay here,’ zegt hij. ‘Eat. You are skinny.’
Jurriaan heeft het zwaar met het eten en ik wissel snel onze borden om omdat ik bang ben dat hij anders zal ontploffen. Ik duw nog snel een paar happen van zijn tweede en nu mijn derde ontbijt naar binnen voor Stojan weer terugkomt met dozen wijn. ‘I like you guys, you pay half.’
Wij bedanken hem, vooral Jurriaan die twee dozen koopt. Ik twee flessen voor mijn ouders.

Hij gaat weer zitten.
‘Ik help graag jonge mensen,’ begint Stojan. ‘Jullie doen me denken aan de tijd dat ik jong was. Ik was klein en iedereen keek op me neer. Nu heb ik hard gewerkt en kijk waar ik ben.’
Hij gebaart om zich heen naar de burcht en de wijngaarden buiten.
‘Het gaat er om dat je respect geeft. Respect geven is het belangrijkste wat je kan doen. Als je respect geeft, is dat de eerste stap om ook respect te krijgen. Als je respect geeft en je krijgt het niet, dan kan je zeggen: ‘fuck off’
Maar jullie zijn nog jong, jullie moeten het nog leren. Het kan heel simpel zijn. Zodra je iets vraagt met respect dan komt het goed. Het magische woord is “alsjeblieft”. Je kan dronken een bar in lopen en totale wartaal uitslaan, maar zodra je alsjeblieft zegt dan komt het goed. Het enige is: als je het zegt, zeg het met je hart.’
Hij legt zijn vuist tegen zijn hart en kijkt ons indringend aan.
Stojan blijft praten. Hij vertelt ons over de liefde, over het leven, over hoe dronken hij is, over wijn.
Het is prachtig en met open mond luisteren we naar de overtuiging van deze man. Ik zou willen dat ik alles nog kon reproduceren.

Als hij klaar is staan we op. We bedanken hem, voor alles. We stouwen de dozen in de auto en slaan de deuren dicht. Even is het stil.
‘Niets kan Stojan overtreffen,’ zegt Jurriaan dan.
‘Niet meer in Slovenië,’ antwoord ik. ‘Misschien in Kroatië.’
Dus we rijden naar Kroatië.

Het vervolg: Muur

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Ender's Game, Game of Thrones, The Magicians

Wat vind ik?

De zin 'Ik heb geen tijd' is onzin

Wat luister ik?

Reply All, Here Be Monsters, The Memory Palace

Wat schreef ik?

'Het geheugen van een olifant', prentenboek met Jan Jutte, uitgeverij Lemniscaat (2018)

Quote

Far and away the best price life has to offer is work hard at work worth doing - Theodore Roosevelt.