Nieuwste onderwerp

Oermoeders (15)

‘Ik ben Marijke en weet niet wie ik ben,’ zeg ik dan.
Ik keek naar mijn handen omdat die er altijd hetzelfde uit zien. Mijn handen blijven in ieder geval van mij, ook al weet ik niet wie ik ben. Ben ik mijn lichaam, of ben ik de ziel van crêpepapier die boven het lichaam zweeft? Ben ik geen van beiden? Ben ik alleen een reactie op iets anders? Ik probeerde niet te huilen.
Cees legde zijn hand op mijn been en tilde met zijn andere hand mijn hoofd omhoog.
‘Hee, je bent jezelf en dat is genoeg.’
Ik knikte. Ik ben genoeg herhaalde ik in mijn hoofd. Genoeg. De zin maakt me nu nog rustig en gaf toen de moed om mijn bovenlichaam naar voor te bewegen waardoor mijn wang de zijne raakte, de pafferige wang die voelde als laag polig fluweel. ‘Ik wil je zoenen,’ zei ik.
Cees zoende me. Zijn mond was droog en ik hoopte dat het kwam doordat hij net zo zenuwachtig was als ik.
We hadden seks op de rode bank, terwijl onze ledematen steeds wegzakten in de kussens. Zijn piemel was een normaalformaat en zijn schaamhaar was wit.

Ik denk dat ik seksueel ontwaakt ben sinds ik uit Groningen terug ben. Het is nu twee weken geleden en over een paar weken ga ik terug om het teefje, Fien, op te halen. De jaren ’60 waren het begin van de seksuele revolutie, en Cees was het begin van mijn seksuele revolutie. Met mijn ex-man, was seks een bijkomstigheid. We wilden kinderen, we waren getrouwd, hij wilde graag in mijn gezicht klaarkomen. Ik stelde geen vragen over mijn genot omdat ik niet wist welke vragen ik zou moeten stellen. Ik ben een ander mens door Cees, ik durf niet eens te denken aan wat er op de rode bank gebeurd is die middag. Bij het zien van het stukje buik, wist ik dat hij nog meer op mijn vaker leek dan ik al dacht en het beangstigde me dat ik Cees aantrekkelijk vond terwijl zijn buik dezelfde kleur had als de huid van papa.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

A.M. Homes, Marijke Schermer, Nicolien Mizee

Quote

‘Dit is het, dacht ik. Dit is nu. Dit is het leven al. Ik ga niet meer wachten op wat nog komen moet. Het is maandag, ik heb buikpijn, en ik ga toch nog een kop koffie bestellen. Dit is het. Er gaat niets groots gebeuren. Ik ga nergens meer op wachten. Dit is het leven al. De zon zal nog wel eens gaan schijnen, ik zal nog weleens een vriendin krijgen, of niet, maar het doet er niet toe. Dit is alles al.’ - Nicolien Mizee