Nieuwste onderwerp

Broertje

We leven nu acht dagen op witbrood met pindakaas. De dagen brengen we door in de studeerkamer die acht dagen geleden is toegewezen als tijdelijke woonkamer. Met dat tijdelijke gaan mijn broertje en ik niet akkoord. Mijn ouders hebben de vloer beneden geschuurd en opnieuw geverfd, daarom moesten we het even zonder benedenverdieping doen. Met een plank vanaf de deurmat naar de eerste traptrede gingen we naar boven. Ik liet een keer tijdens het oversteken, één haar expres op de nog natte verf vallen.  

Mijn broertje en ik bivakkeren sindsdien in de studeerkamer. In de andere kamers staan bedden. Dat herinnert ons teveel aan slapen en we willen nooit meer slapen. We spelen de hele dag computergames. In elk geval speelt mijn broertje de hele dag games, ik ongeveer halve dagen. Als ik niet game, lig ik op de grond en kijk naar het plafond. Ik heb ook een kasteel gebouwd van witte boterhammen. Ik ga wachten tot het gaat schimmelen, want dan hebben de kasteelmuren klimop.

De vloer is drie dagen geleden al afgemaakt. Om te vieren dat we weer in de keuken kunnen, bakte mijn vader röstirondjes. De kant-en-klaar röstirondjes uit de vriezer zijn klein, mijn vader maakt ze zo groot als een pannenkoek en snijd er ogen en een mond uit. De specialiteit van mijn vaders röstirondjes is het toevoegen van stukjes rode peper. Daardoor hebben de röstigezichten waterpokken, maar ze blijven altijd lachen.

Ik stelde voor om met z’n allen boven aan het campingtafeltje in de studeerkamer te eten. Mijn ouders hadden daar geen zin in. ‘Jullie hebben er een stinkhol van gemaakt.’ zei mijn moeder. Blijkbaar stinkt het hier. Ik ruik niks, mijn broertje ook niet. Misschien dat het net als bij een patholoog anatoom is, die de geur van lijken niet meer ruikt. 

Bij de bewoording ‘stinkhol’ over ons onderkomen, gingen bij mij meteen de alarmbellen af. Stank moet worden weggemaakt. Tel daarbij op dat de echte woonkamer weer ter beschikking is en ik wist dat we onze woonkamer zouden moeten verlaten. ‘Gaat niet gebeuren.’ fluisterde ik tegen mijn broertje met een mondvol rösti. Het werkt als je eerst je mond volpropt met eten en daarna iets geheims zegt, walging ter afleiding.

*

Het is niet gebeurd. We houden al drie dagen stand. Ons geluk hebben we te danken aan het feit dat mijn ouders de volgende dag meteen moesten werken. Mijn moeder had niet de tijd eerst de studeerkamer te ontruimen en schoon te maken. Ik meldde mijn broertje ziek en hij mij. De hele dag waren we alleen thuis. Nog voor vijven hadden we de trap eruit gesloopt. Niemand kan meer naar boven. Het was een enorme klus. Ik heb twee bloedblaren op mijn handpalmen en mijn broertje liet een hamer op zijn voet vallen. Na dat incident deden we schoenen aan. Ik heb motorrijlaarzen van mijn vader aangetrokken, ze zijn nu van mij heb ik besloten. 

Erg gezellig tussen ons en onze ouders is het niet, maar zolang mijn broertje en ik in onze woonkamer zitten, hebben we het heel fijn. Er is een man voor de trap langs geweest. De schade noemde hij ‘aanzienlijk’. De renovatie gaat minstens vijf tot zes dagen duren. Mijn kasteel heeft op een paar plekken al klimop. Ik ben nu bezig met een vuurtoren. De voorraad pindakaas begint wel op te raken. Ik weet niet of we er vijf dagen mee redden, maar daar verzin ik nog wat op. We willen best de rest van ons leven zonder pindakaas verder, we willen alleen nooit meer naar beneden.   

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.