Nieuwste onderwerp

Walvisparochie (6)

DE (GODDELOZE) WALVISPAROCHIE

ZES – Hoe Pitou vertelt over zijn oor en Kokkel ijsmaker wil worden

‘Hey, hoi, hallo Pitou, ik wist niet dat je zou komen.’
‘Ik blijf niet.’ Kokkel haalt zijn schouders op en pakt de tube lijm weer van zijn schoot. Als een geolied machientje drukt hij een druppel lijm op Baggers kom en plakt er snel een decoratiesterretje op. Tussendoor ruikt hij af en toe even aan de tube. Lijmgeur vindt hij een van de lekkerste geuren die er bestaan. Vers zaagsel is ook een van zijn favorieten, maar verveelt hem sneller. Met lijm kun je zoveel variëren. In eerste instantie dacht Kokkel: hoe meer lijm, hoe beter. Een week lang was hij elke dag met papier maché bezig, maar die lijm rook nauwelijks naar lijm. Hij is erachter gekomen dat het de subtiele werkjes zijn waarbij je de sterkst geurende lijmen nodig hebt. De glaslijm die hij nu gebruikt, prikt zelfs in zijn neus als hij heel diep inademt.

‘Bagger zwemt in het heelal.’ Met zijn vingers gaat Kokkel langs de glimmende sterretjes die al vastzitten. ‘Ik ben gekomen voor hulp.’ Pitou komt naast Kokkel staan en steekt zijn pink in het water. Bagger nipt een paar keer aan de mensenvinger. ‘Waarom heb je een witte tulband om je hoofd?’
‘Dat is verband.’ antwoordt Pitou met de pink in zijn mond. ‘Ik heb mijn oor afgesneden. In een documentaire over Vincent van Gogh zag ik dat hij zijn linker oor afsneed. Ik heb mijn rechter gedaan.’
‘Was er veel bloed?’ Kokkel trekt aan zijn eigen oorlellen. ‘Best wel. Kijk, het komt hier door het verband heen.’ In het verband wijst Pitou een rode plek aan. 

‘Heb je je oor nog?’
‘Ik heb hem meegenomen.’ Pitou haalt uit zijn jas een boterhamzakje met het oor er in. ‘Oren zijn lelijk.’ zegt Kokkel. ‘Jij moet op mijn oor passen. Mijn moeder wil hem afpakken om aan de dokter te geven.’
‘Voor bij de koffie!’ Pitou schudt geërgerd zijn hoofd en duwt Kokkel van zich af die bij zijn linkeroor eetgeluiden maakt. ‘Ze wil dat de dokter het oor er weer opzet, maar dat wil ik niet. Daarom moet jij hem verstoppen.’
‘Ik doe hem in mijn minivriezer, geamputeerde lichaamsdelen blijven dan goed.’
‘Dat weet iedereen, dan vinden ze hem zo!’ protesteert Pitou. Kokkel grist het oor uit Pitous hand en rent richting de hangmathoek. Wild springt hij over zijn papercliptorens naar de vriezer. ‘Hier ijs.’ Hij geeft Pitou een perenijsje. ‘Ken je die muis met een oor op zijn rug?’ vraagt Kokkel. Zonder te wachten op respons gaat hij verder. Ondertussen haalt hij de inhoud uit zijn vriezertje. ‘Als we je oor goed houden, kunnen we dat ook doen. Of we geven Bagger een oor.’ De jongens kijken tegelijk richting de vissenkom. Uit Pitous mond komt een door ijs gedempte vreugdekreet. Langs zijn kin loopt gesmolten ijs. ‘Niemand pakt ons jouw oor af.’ Voorzichtig haalt Kokkel het ronde kartonnetje van een cornetto af. Met een paperclip lepelt hij het ijs van de hoorn zonder de verpakking kapot te maken. De stukjes chocola filtert hij er op de vloer uit en eet ze op. Als al het zachte ijs van de hoorn is geschraapt, geeft Pitou Kokkel zijn oor. Kokkel drukt het oor een stukje de ijshoorn in zodat het vast blijft zitten. Het papier van de verpakking vouwt hij terug en frutselt het kartonnetje er weer boven op. Triomfantelijk houdt hij de cornetto in de lucht. ‘Ik word ijsmaker!’
‘Doe maar niet.’ Pitou ritst zijn jas dicht. De helft van het perenijsje hapt hij van het stokje en steekt het stokje in een van de papercliptorens. ‘Nu ga ik naar de dokter. Ik krijg hechtingen.’
‘Vraag of je de hechtnaald mag hebben.’ roept Kokkel voor Pitou de walvis uit is. ‘Voor als we Bagger een oor gaan geven.’

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.