Nieuwste onderwerp

Bovenlijn

‘Er is een defecte bovenlijn.’
‘Dat idee heb ik ook wanneer ik God probeer te bereiken.’ Als kind bad ik soms. Ik kijk naar de jongen die naast me is komen zitten. ‘Goede avond, ik ben Monty.’ Ik knik en richt me weer op mijn bakje linzen. ‘Hoe heet jij?’
‘Lins.’
‘Lins, van Lindsey?’
‘Nee, van linzen.’ In mijn ooghoek zie ik dat de jongen die nu de naam Monty heeft, knikt. Her en der zijn er net als ons mensen neergestreken in de stationshal. Er zijn te weinig bankjes voor het groot aantal gestrande reizigers. Ik ga er vanuit dat de mensen gestrande reizigers zijn en anders geen zin hebben om naar huis te gaan. Ik heb wel zin om naar huis te gaan. ‘Ben jij een gestrande reiziger?’ vraag ik Monty. ‘Nee hoor, ik ben niet verhinderd door de defecte bovenlijn.’ Wanneer Monty praat, houdt hij zijn tanden op elkaar. Ik krijg hierdoor minder zin om mijn linzen op te eten. ‘Wil je linzen?’
‘Graag.’ Ik overhandig Monty de lepel en het Hemabakje waar ik de linzen heb gedaan. Hij bewondert het felgroene plastic lepeltje met Star Wars handvat. ‘Coco Pops?’ vraagt hij. ‘Honey loops.’ 

‘Wil jij niet naar huis?’ Er zit een vliesje van een linze op Monty’s lip. ‘Nee hoor.’ zegt hij met volle mond en slikt daarna de hap linzen door. Ik kijk naar zijn adamsappel die naar boven schiet en weer zakt. Ik heb niet eerder zo’n puntige adamsappel gezien. ‘Wil jij naar huis?’ Met zijn tong likt Monty langs zijn lippen, maar mist het vliesje. Het vlies doet me denken aan een vervelde slangenhuid. Op internet staan timelapsvideo’s van vervellende slangen waar ik graag naar kijk. Om de tijd te doden zou ik er een willen kijken, maar ik heb geen internet. ‘Ik wil wel naar huis.’ Monty likt het bakje uit. Ik krijg het terug alsof het afgewassen is. ‘Ik kan je terugbrengen, ik heb geen last van een defecte bovenlijn.’
‘Van mijn ouders heb ik geleerd nooit met vreemden mee te gaan.’
‘We gaan naar jouw huis, ik ga met jou mee.’ Op de borden staat dat NS bussen inzet. Er ontbreekt indicatie van een aankomsttijd, dat ik verdacht vind. Dat is hetzelfde wanneer er tegen iemand wordt gezegd dat diegene niet lang meer te leven heeft, dat vind ik ook verdacht. ‘Hebben jouw ouders je niet geleerd nooit met vreemden mee te gaan?’
‘Ik weet dat je Honey Loops eet.’ 

‘Ik heb alleen geen auto.’ Het linzevliesje zit nu aan Monty’s hand. Hij ziet het en drukt het met een nagel kapot. ‘Hoe breng je me dan naar huis?’
‘Dat mag jij zeggen.’ Buiten staan NS-reizigersinformatiemedewerkers gestrande reizigers te woord. Ze vertellen niet meer dan de borden doen. ‘Ik heb geen zin om te lopen of te fietsen.’
‘Dat hoeft niet.’ Na het eten van de linzen lijkt Monty zijn tanden meer van elkaar te halen tijdens het praten. Zijn stem klinkt er dieper door. ‘Houd je van boten?’ Ik schud mijn hoofd. ‘Lopende lantaarnpalen?’
‘Niet per se.’ Het lijkt me niet wenselijk om straatverlichting weg te nemen in het donker. ‘Hoe wil je dan naar huis?’ Ik frunnik aan mijn schoenveters. Monty heeft zijn ogen dicht en leunt tegen de glaswand achter hem. ‘Met een vliegend tapijt.’ Monty knikt langzaam zijn hoofd op en neer. Hij heeft iets weg van een slow motionvariant van zo’n dashboard hondje. ‘Heb jij een tapijt?’ vraagt hij. ‘Nee. Twee cafés naast het station hebben tapijten.’

 *

‘Zou u uw stoel even op willen tillen?’ Monty trekt de punt van een tapijt naar zich toe zodra de stoelpoot er af is. ‘Vriendelijk bedankt.’ Met formele uitspraken is Montys stem nog dieper. In de ruimte bij de binnenkomst spreidt hij het tapijt uit. In kleermakerszit gaat hij er voorop zitten. Ik kijk ongemakkelijk naar de mensen in het café. Monty gebaart dat ik achter hem moet gaan zitten. Ik frunnik aan de rits van mijn jas, omdat ik niet bij mijn schoenveter kan. ‘Kom zitten, Lins!’ roept Monty enthousiast. Ik rits mijn jas tot mijn kin dicht en ga achter hem op het tapijt zitten. Hij geeft de onderkant van zijn sweater als houvast. ‘Ja?’ Ik geef een kort rukje aan de sweater. ‘Zou u de deur misschien even willen open houden?’ Een man die net binnenkomt, duwt de deur weer open. Monty pakt de kwasten aan de voorkant van het tapijt en trekt ze iets omhoog. ‘Vriendelijk bedankt.’ zegt hij tegen de man als we het café uit vliegen. ‘Wijs jij me de weg?’ Ik wijs naar de verlichte brug in de verte en duik dieper in mijn jas.  

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.