Nieuwste onderwerp

Vogeltje (2)

Vogeltje, vogeltje, je hoeft nooit meer naar buiten, buiten is het groot en boos, alles is gemaakt van puntige spijkers en roestig metaal, je kan niet over straat lopen zonder dat de raketten om je oren vliegen en beesten hun tanden in je broekspijp zetten, vogeltje, maar nu ben je hier, waar het zacht is en warm, hier is alles goed.
Heel voorzichtig kruip ik naast je. Leg mijn oor op het kussen. Kijk naar je snaveltje, een beetje open, naar je veertjes, roze en blauw, en je ogen, dicht.
Vogeltje, vogeltje, slaap je, droom je, zie jij wat ik zie? Zie je hoe ik altijd naast je blijf? Hoe ik je drupjes water voer met een pipet, hoe ik een banaan in kleine blokjes snij, ze garneer met brokjes pindakaas. Hoe ik je over je kopje strijk. Hoe je je nestelt in mijn nek, je kopje op mijn oor, hoe we zo samen kunnen liggen.
Hoe je vleugel herstelt. Hoe je voorzichtig door mijn kamer vliegt. Hoe we het raam uit klimmen, in de vensterbank gaan zitten, aansterken in de lentezon.
Hoe we naar het park gaan. Hoe ik een boek lees terwijl jij rondjes maakt in de lucht, figuurtjes, salto’s. Hoe ik je meeneem in de trein, jij op mijn schouder, je kopje tegen mijn oor. Als er enge mensen voorbij lopen til ik je onder mijn haar zodat je niemand je ziet. Waar we ook heen gaan, we gaan altijd weer naar huis, vogeltje, snap je dat alle vogels jaloers zullen zijn? Storm of regen, zij zitten ergens op een tak, vliegen rakelings langs al die hongerige katten, opengesperde vossenbekken, belanden altijd, áltijd, plat en gebroken tegen een raam of autoruit.

Vogeltje, de wereld is een bitch. Je kan niemand vertrouwen. Geen kat, geen hond, geen vos, maar zeker geen mens. Mensen hebben voeten waarmee ze kunnen vermorzelen, je vertrappen, zonder dat ze het doorhebben, het gaspedaal nét iets te lang ingedrukt laten. Mensen hebben kaken waarmee ze op vogels kauwen. Ze hebben vingers waarmee ze je kaalplukken, je prepareren, je opzetten, je laten verstoffen ergens in een kast. Ze hebben tongen waarmee ze dingen zeggen die ze niet menen. Ze hebben harten die groot zijn, vogeltje, jij zou erin kunnen wonen, maar op een dag wordt je er zonder verklaring uitgezet en sta je huilend en bibberend in de regen.

Vogeltje, toen ik je vond wist ik al dat wij onafscheidelijk gingen worden. Nu lig je hier, en je blijft hier altijd. Toch, vogeltje? Wij zullen elkaar helpen, wij zullen elkaar nooit alleen laten. Mijn hart is een Gooische villa waar je per direct mag intrekken. En oneindig mag blijven. Vogeltje, jij zal de eerste zijn die bij me blijft, die me niet verraad, toch, liefje, lief, lief vogeltje? Hè? Mijn lief, broos poppetje, mijn kindje, mijn, slaap je? Vogeltje? Je slaapt toch? Jij laat me niet alleen, vogeltje, dat zou je niet doen, toch? Vogeltje?

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Roald Dahl, Etgar Keret

Wat luister ik?

Elbow, Duke Ellington, Charles Bradley

Wat kijk ik?

Her, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Fantastic Mr Fox, Baby Driver, La Vita È Bella

Wat schreef ik?

Skydancer (roman, 2018)

Quote

"You're lucky if you get time to sneeze in this goddam phenomenal world." -J.D. Salinger, Franny and Zooey