Nieuwste onderwerp

Groei

Elke ochtend klim ik een stuk de schutting in om naar mijn buurjongetje, Wolke, te kijken. Ik weet niet precies hoe lang ik dit al doe. Minstens drie maanden, dat sowieso. Wellicht is het ondertussen al vier maanden. Ik vraag er Wolke niet naar, hij zegt niet te denken in tijd, maar in centimeters.  

‘Hoe sta je er bij,Wolke?’ Ik steek mijn hoofd boven de schuttingbalk. ‘Goed, heel goed.’
‘Niet te koud?’ Op de schutting ligt een laagje ijzel. Het is haast niet te zien, een heel zuinig laagje ijzelpoedersuiker is er over onze tuinen gestrooid. ‘Ontbering kweekt de sterkste planten.’ antwoordt Wolke. Hij laat zijn spierballen zien als de kinderen in de danoontje reclame. ‘Ik ga werken, dag Wolke.’
‘Doei!’  

Als ik terugkom van mijn werk is het altijd al donker. In het begin klom ik ook dan de schutting in om Wolke gedag te zeggen, maar ik zag hem niet in het donker. Hij staat achter in de tuin waar de verlichting van het huis niet komt. Ik weet dat Wolkes ouders bij Wolke tuinlantaarntjes wilden plaatsen, maar hij dat niet toestond. ‘Geen kunstmatig licht.’ Heeft Wolke ook mij uitgelegd. Ik had hem glow-in-the-darkarmbandjes gegeven. Als plant wil hij volledig het ritme van de natuur volgen. Zijn biologische klok mag niet verstoord door menselijke invloeden. 

Ik ben eerlijk gezegd wel blij dat onze schuttingen ons echt afscheiden van de buren. Ik zit graag in de serre en zou met laag schuttingwerk of een dun bebladerde heg Wolke constant zien. Hij zegt zelf dat hij sinds zijn planting al gegroeid is, maar ik zie daar niks van. Ik zou uren zitten kijken of ik hem zie groeien. Wolkes ouders doen dat niet, dat vind ik bewonderingswaardig. Het moet niet makkelijk zijn wanneer je zoon een plant wordt. Ze hebben hem geholpen met zijn aanplanting en worden nu geacht Wolke zijn natuurlijke plantverloop te laten doormaken. Hij heeft ze expliciet gevraagd niet betrokken te zijn. Hij is niet boos op hen, maar de zeven jaar onder hun hoede heeft zijn groeiachterstand niet opgelost. Nu krijgt hij voldoende water en zonlicht en zegt dat zijn groeicurve zich herstelt. Zijn ouders mogen wel de oogst uitvoeren, maar die zal pas plaatsvinden wanneer hij dezelfde lengte als zijn leeftijdsgenootjes heeft. Wolke verwacht dat dit nog twee à drie maanden duurt. Ik vind dat behoorlijk vooruitstrevend. Ik durf er niks van te zeggen, omdat ik bang ben dat mijn sceptische houding groei belemmerd. Het schijnt dat negativiteit enorm veel impact kan hebben op biologische processen. Ik zal eens overleggen met Wolke of hij het wel goed vindt als ik een keer met voedingsrijke kunstmest aan de slag ga.

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.