Nieuwste onderwerp

Fresco

Eerste: Link
Vorige: Link

 

Het is een uur of elf. Na een rustig ontbijt zijn we naar Verona gefietst. Tijdens het eten keken we beiden op onze mobieltjes om te zien wat voor bijzonderheden er in de stad waren. Stiekem keek ik ook snel of Emily nog iets had gezegd, wat niet het geval was.

Er zijn hier vier beroemde kerken en vrij snel vinden we de kerk van Zeno aan een rustig pleintje. Op de hoek zit een koffie zaak waar we samen een kopje koffie drinken om de dag officieel te beginnen. Jurriaan ziet dat op ditzelfde plein een twee-sterren restaurant zit wat vandaag helaas dicht is.
Anders zou het te duur zijn, en al vol zitten, maar we doen alsof de openingsdagen het enige is wat ons tegenhoudt.

In de 900 jaar oude kerk van Zeno in Verona zijn er 700 jaar oude fresco’s. Het zijn van die vrome tafrelen. Joris en de Draak, wat priesters, de heilige wie dan ook.
Een van deze fresco’s stond op het kunstboek van de middelbare school. Als ik goed kijk zie ik dat een aantal malloten hun naam in de kunstwerken hebben gekerfd. Ik leun naar voren en zie dat er niet staat: ‘Kelsey <3 Alex 2009’ maar dat het ouder is, veel ouder. De namen zijn moeilijk te ontcijferen, maar de jaartallen zijn geen probleem.
‘1380, 1427, 1565, 1789, 1835, 1838.’
Het is het twitter van de 14de eeuw. De ‘wall’ uit de Renaissance.
Ergens vind ik het fijn om te zien dat we de drang om te delen altijd al hebben gehad. Zelfs de niet kunstenaars onder ons. Zo veel zijn we niet veranderd. We zijn niet slechter geworden door onze mobieltjes, niet egocentrischer door het internet.

Ik vind het een geruststellend idee dat ik in feite niet anders ben dan iemand zo vele honderden jaren geleden. Dat zij, net als ik, blijkbaar de neiging hadden iets van zichzelf achter te laten. Als het hun lukt, waarom zou het mij dan niet lukken. Ik hoef niet eens zeshonderd jaar bewaard te blijven. Driehonderd is ook al goed.

 

Het Vervolg: Hirst

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Ender's Game, Game of Thrones, The Magicians

Wat vind ik?

De zin 'Ik heb geen tijd' is onzin

Wat luister ik?

Reply All, Here Be Monsters, The Memory Palace

Wat schreef ik?

'Het geheugen van een olifant', prentenboek met Jan Jutte, uitgeverij Lemniscaat (2018)

Quote

Far and away the best price life has to offer is work hard at work worth doing - Theodore Roosevelt.