Nieuwste onderwerp

Walvisparochie (4)

DE (GODDELOZE) WALVISPAROCHIE

VIER - Hoe Kokkel en Pitou besluiten een parochie zonder god te worden

Kokkel en Pitou liggen op de snuit van de walvis. Kokkel heeft zijn achterhoofd in een van de spuitgaten gelegd. Met zijn handen trekt hij denkbeeldige lijnen op de ruwe huid. Walvissen hebben geen gladde huid maar er een met groeven en zelfs haren. Onder op hun buik hebben kleine schelpdiertjes zich vastgekoekt. ‘Pitou, vind je ook niet dat we een naam moeten hebben?’
‘Voor wie?’
‘Voor onszelf.’
‘Je bedoelt een clubnaam?’
‘Een club is kinderachtig. Dat zijn wij zijn niet.’ Hij tilt zijn hoofd van de spuitgatrand zodat hij zich naar Pitou kan draaien. Pitou kijkt hem niet aan. Die is gefocust op de jojo die hij over zijn eigen buik heen en weer rolt. ‘Bedoel je een vereniging? Of zoiets als de voetbalbond?’ Kokkel gaat weer achterover op zijn rug liggen en spreidt zijn armen als vleugels. ‘We zijn geen sportclub Pitou! We zijn veel bijzonderder.’ Boven hem ziet hij dat spinrag zich in de hoeken van het schuurdak heeft verzameld. Hij heeft nog nooit een spin zien lopen op de rug van de walvis.

‘Jouw ouders gaan toch naar de parochiekerk in het dorp?’ vraagt Kokkel aan Pitou.  ‘Ja.’
‘Kunnen wij geen parochie worden?’
‘We hebben geen God waarin we geloven.’ In de seconden dat het stil is, luistert hij naar zacht kreunen van de oude balken van de schuur en blaast zo hard mogelijk naar het spinrag. Hij komt er niet achter of zijn lucht het rag laat golven of dat het gewoon tocht is. ‘Dan zijn we een parochie zonder God. Een goddeloze parochie met een staartloze walvis.’

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.