Nieuwste onderwerp

Suikerspin

Vanaf mijn zesde ben ik opgevoed door Oom Sibeert en mijn moeder. Oom Sibeert vervulde 80 procent van mijn opvoeding. Mijn moeder de ene week 20 procent en de andere week ongeveer 7.5 procent. Voor mijn zesde vervulde mijn moeder eveneens 7.5 tot 20 procent. De resterende 80 procent nam mijn vader voor zijn rekening en liet die oningevuld. Ik weet niet beter dat Oom Sibeert de dingen deed die een vader doet. Eén dag na mijn zesde verjaardag zei mijn moeder dat mijn vader een klootzak is en dat Sibeert bij ons kwam wonen en ik Sibeert Oom Sibeert moest noemen. 

Van Oom Sibeert heb ik twee levenslessen meegekregen. De eerste is de les van beheersing. De tweede is dat alles maakbaar is, behalve de Hema rookworst, die haal je bij de Hema. Het verkrijgen van beheersing begon direct toen Oom Sibeert bij ons introk. Elke avond stond een beheersingverkrijgmoment ingepland. Tussen het avondeten en het achtuurjournaal in. Oom Sibeert overhandigde mij een prop aluminiumfolie. Meestal zat het om een pepermuntje gefrommeld. Eén keer om een 50 eurocent munt en twee keer om een knikker. Aan de keukentafel moest ik de prop ontvouwen zonder het aluminiumfolie te scheuren. ‘Dat vergt beheersing, jongen.’ zei Oom Sibeert. Zo zou ik een beheerst man worden. Ik ben een beheerst man geworden als het gaat om proppen aluminiumfolie ongescheurd ontvouwen.   

Minder expliciet gaf Oom Sibeert zijn tweede levensles mee. Dat alles maakbaar is, behalve de Hema rookworst, droeg hij meer uit dan dat hij het vocaal verkondigde. Het is iets dat pas later voor mij grijpbaar is geworden. Er waren wel momenten dat Oom Sibeert het niet alleen uitdroeg. ‘Deze worst is niet maakbaar.’ zei hij als we in de Hema langs de rookworsten liepen. Ik kan me één dag herinneren dat Oom Sibeert me bij mijn schouders pakte en zei: ‘dit is een belangrijke levensles, jongen, weet dat alles maakbaar is, behalve de Hema rookworst.’ Die dag was er kermis in ons dorp. Ik ben dol op draaimolens en wilde die middag naar de kermis om minstens zes keer in de draaimolen te gaan. Mijn moeder verbood me te gaan. Volgens mij had het te maken met haar eigen associatie met kermissen. Die associatie was niet positief. Het had te maken met een ruzie die ze eens had met mijn vader op de kermis had en in haar broek plaste.
Oom Sibeert troostte me met zijn tweede levensles en bracht die meteen in praktijk. Op zolder tussen de dozen zochten we naar spinnen. Met een pincet doopte Oom Sibeert de spinnen in honing en rolde ze daarna door de suiker. Ik at die dag meer suikerspinnen dan ik ooit heb gedaan.  

Momenteel zit ik middenin een sollicitatieprocedure voor een functie in een voedselverwerkingsfabriek waar onder andere de Hema rookworsten worden gemaakt. Ik hoop te worden aangenomen en Oom Sibeert te kunnen zeggen dat ik weet hoe de Hema rookworst te maken is.   

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.