Nieuwste onderwerp

Walvisparochie (2)

DE (GODDELOZE) WALVISPAROCHIE

TWEE – Hoe Pitou de voegen van de wc-vloer in de walvis verft

‘Ze komen zo echt niet hoor.’ Hoort Kokkel achter zich. Hij draait zich om naar Pitou. Zijn vriend zit met opgetrokken benen op de dichtgeklapte wc-bril. Met zijn wijsvinger tegen zijn lippen gedrukt, als een standbeeld dat een eeuwige stilte wil sussen, blijft hij Pitou aankijken. ‘Zolang jij daar blijft staan hoeven we voor de zilvervisjes niet stil te zijn.’
‘Ik beweeg toch niet, gekkerd.’ Kokkels stem stuitert als een ongeleid projectiel tussen fluisteren en schreeuwen. ‘Ze zien je voeten; die zijn eng.’ Met één flinke stap staat Kokkel pal voor de wc en tilt een been op. Met zijn grote teen prikt hij in Pitou’s wang. Wanneer Pitou zijn wang vol lucht blaast, drukt hij met zijn hele voet de kikkerwang van zijn vriend plat. Speekseldruppeltjes lichten op in het weeïge schijnsel van het plafondpeertje.

‘Ga iets naar voren dan.’ Kokkel klimt achter Pitou op de dichtgeklapte wc-bril. Hij strekt zich helemaal uit zoals hij bij zwemles het potlood moest maken. Het plafond reikt nog ver boven hem. Een peertje met een hogere wattage zou handiger zijn. De ruimte is twee keer zo hoog dan dat het lang is. Hij zou zijn vader kunnen vragen om het draad van de lamp te verlengen maar die reageert op de kleinste klusverzoeken geïrriteerd. ‘Jij wil in die walvis wonen, Kokkel. Ik niet.’ zou zijn vader antwoorden als hij zegt dat het walvislijf heel hoog is en de lamp niet sterk genoeg schijnt voor die hoogte. Kokkel heeft Pitou zijn mijnwerkershoofdlamp gegeven zodat ze goed zicht hebben op de vloer.

‘Jij hebt veel moedervlekken.’
‘Weet ik.’ Kokkel bekijkt de schouders van zijn vriend. Op Pitou’s linkerschouder zitten de meeste moedervlekken. Hij telt er acht. Er is er maar eentje die verdikt is en je met een kaasschaaf eraf kan schaven. ‘Mag ik je dikke moedervlek eraf schaven?’
‘Ik wil me graag concentreren op de zilvervisjes. Vraag het morgenochtend opnieuw.’ Pitou blijft onbeweeglijk voor hem op de wc-bril zitten. Voorzichtig gaat Kokkel op de spoelbak zitten. Het kunststof protesteert een aantal seconden met luid gepiep en valt dan stil. Als het zo stil is in de wc-ruimte kun je het zacht druppelen van het spoelwater horen. Zijn vader beweert dat hij steeds te wild heeft doorgetrokken en het systeem nu vanbinnen vernield is. Kokkel weet dat dit niet zo is. Na het plassen trekt hij sowieso niet door. En als hij gepoept heeft, vindt hij het juist leuk om heel langzaam door te trekken. Zijn drol is dan een bootje dat vervaarlijk de afgrond van een waterval nadert.

‘Ze zijn er.’ Uit zijn mond laat Kokkel zachte snurkgeluidjes ontsnappen. Binnen enkele seconden knijpt Pitou hem geïrriteerd in zijn kleine teen. Hij zet een gejank in waarvan hij denkt dat zo een verdrietige wolf zou klinken. ‘Kokkel, het is duidelijk.’
‘Oké.’ Hij schaart zich zodanig over de gebogen rug van Pitou zodat hij hetzelfde blikveld heeft als zijn vriend. De gele tegeltjes zijn niet waterpas gelegd. Ze zijn ook niet geel maar het licht van het peertje is gelig. ‘Ik zie ze niet.’
‘Dan ben je een slechte zilvervisjeszoeker.’ Kokkel laat zijn blik langs de uitgestoken arm van Pitou glijden. De wijsvinger van zijn vriend wijst naar een van de grijze voegen vlak voor de wc-pot. ‘Ze willen niet gezien worden.’ fluistert Pitou tegen hem.

*

‘Heel licht blauw of een beetje licht blauw?’
‘Een beetje licht.’ antwoordt Kokkel zonder zijn blik los te maken van het langwerpige lijfje van het zilvervisje. Drie voegen verder heeft Pitou hem er nog twee aangewezen. Beide door de zilvergrijze kleur haast niet te zien in de grijze voegen. Alleen hun gladde schubben verraden dat de beestjes er zitten. ‘Er zijn geen kwasten. Ik heb je Spidermantandenborstel gepakt, die gebruik je toch nooit.’ Bij het binnenstappen van Pitou schieten de zilvervisjes weg uit hun voegen. Kokkel kijkt hoe ze zich pijlsnel weer in een andere voeg verstoppen. Pitou heeft hem net verteld dat ze zilvervisjes heten omdat ze schubben hebben en zo vlug als water zijn. Hij vindt dat een dier pas vis of visje genoemd mag worden als het vinnen heeft. Kieuwen hoeft niet want een walvis heeft ook geen kieuwen.

‘Durf je nu je tanden te poetsen met die tandenborstel?’ De helft van de voegen kleuren al licht blauw. Pitou zit gehurkt met zijn rug naar hem toe en werkt systematisch verder de vloer af. Kokkel grinnikt zodra Pitou zich naar hem omdraait en hij het gezicht van hem kan zien. De tanden van zijn vriend zitten onder de lichtblauwe verf en Kokkel volgt de straaltjes verf vermengd met speeksel die langs zijn kin druipen. ‘Nergens zullen ze zich meer kunnen verstoppen!’ brult Kokkel vanaf de vloer en hij jankt zoals hij denkt dat zo een stoere wolf zou klinken.

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.