Nieuwste onderwerp

Walvisparochie (1)

DE (GODDELOZE) WALVISPAROCHIE

Menselijke hersenen wegen gemiddeld 1400 gram.
De hersenen van een walvis hebben een gewicht van circa 7 kilo. 

We hoeven niks van jou te weten.
-de Walvisparochie-

 

EEN – Hoe Kokkel en Pitou luizen hebben en vrienden worden

‘Ik woon in een walvis.’
‘Dat is leuk. Ik heb een goudvis maar ik wil een alpaca.’ Kokkel kijkt naar het jongetje naast hem dat antwoord geeft zonder op te kijken uit een folder over omgaan met gescheiden ouders. Op schoot ligt nog een folder over creatief boos zijn. Hij weet dat het jongetje Pitou heet, omdat hij eens hoorde dat de overblijfmeester hem zo noemde. Een keer liep hij langs het lokaal van Pitou’s klas en hoorde een klasgenootje Pitje schreeuwen. Kokkel heeft er een hekel aan dat op school iedereen bijnamen krijgt.

Kokkel en Pitou hebben allebei luizen. Na de klassencontroles worden leerlingen bij wie luizen of neten zijn ontdekt, doorgestuurd naar de schoolverpleegkundige. Het is dezelfde ruimte waar Sinterklaas in verdwijnt en meester Louis uit komt en waar je een schone broek kan halen als je in je broek hebt geplast. ‘Heb jij luizen of neten?’
‘Kijk zelf maar.’ Kokkel krijgt zicht op Pitou’s kruin. Hij scheidt steeds een pluk haar in tweeën waardoor Pitou’s hoofdhuid zichtbaar wordt. Hij gaat hetzelfde te werk als wanneer hij in het gras zoekt naar regenwormen. ‘Ik zie niks.’ zegt hij. ‘Dan ben je een slechte luizenzoeker.’

De schoolverpleegkundige doet de deur van haar kamer open en een klasgenootje van Kokkel glipt met een tasje met een netenkam en luizenlotion naar buiten. Met haar zangerige stem zegt de verpleegkundige dat Pitou aan de beurt is. ‘Zullen we vrienden worden?’ vraagt Kokkel voordat Pitou de kamer van Sinterklaas’ grote wisseltruc binnengaat. ‘Is goed.’

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.