Nieuwste onderwerp

Comparatief

De details dringen haar zintuigen binnen.
Jochems armen zijn smaller en peziger, zijn haar is dikker, zijn borst gladder, al scheelt het weinig. Zijn huid heeft een andere kleur, een gouden ondertoon in plaats van een roze. Hij kust haar met een bepaalde urgentie die ze automatisch van hem overneemt. Het is moeilijker hem uit te kleden, al zijn shirts hebben knoopjes, haar vingers trillen ervan. Hij krijgt haar bh daarentegen een stuk gemakkelijker los dan Max dat deed.
‘En zijn lippen zijn veel zachter,’ zegt Eva terwijl ze haar onderarmen in het hete water steekt en naar een ontbijtbordje op de bodem van de gootsteen tast. Tussen de laag schuim en haar opgerolde mouwen krijgt ze kippenvel.
‘Zachter dan wat, Eef?’ Gwen zit aan de keukentafel, bet met haar wijsvinger de laatste korrels hagelslag van haar bord.
Eva laat haar haar voor haar gezicht vallen. ‘Het is gewoon anders dan met Max.’
‘Je moet eigenlijk niet vergelijken, hè.’
‘Nee, klopt, dat doe ik ook niet.’
‘Kom op. ZachtER? Je gebruikt létterlijk de comparatief.’ Gwen staat op en balanceert haar bord op een stapel kopjes op het aanrecht.
‘Ja, maar vergelijken mag wel,’ zegt Eva. Ze kijkt door het keukenraam naar buiten. Een meeuw cirkelt om de antennes op het flatgebouw aan de overkant. Eva begint een vork te schrobben. ‘Ik bedoel, vergelijken is niet de kern van het probleem. Het probleem is het oordelen. Dat je bij vergelijken vaak een duidelijke voorkeur hebt, en in het geval van je nieuwe liefde vergelijken met je oude is het idee dat de voorkeur ligt bij dat wat je nu niet meer hebt. Maar vergelijken hoeft niet altijd tegen elkaar afwegen te zijn.’
Gwen is weer aan tafel gaan zitten, leunt achterover en begint haar haar bij elkaar te vegen, raapt het met twee handen in een staart. ‘Maar wat is vergelijken dan wel, volgens jou?’
‘Gewoon. Analyseren, het opmerken van verschillen.’
‘Klinkt objectief.’ Gwen laat haar staart los.
De meeuw is op het dak gaan zitten, Eva kan hem niet meer zien. Ze haalt haar handen uit het sop en draait zich om, kijkt haar vriendin aan. Gwen heeft haar mond open, doet hem weer dicht. ‘Nee, maar leuk dat je het zo naar je zin hebt met hem.’

Naar het volgende deel
Naar het eerste deel

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Autumn (Ali Smith), Jij zegt het (Connie Palmen), en zoals elke winter een poging tot Anna Karenina (Tolstoj)

Wat luister ik?

Eeuw van de Amateur, Echt gebeurd, Invisibilia

Wat schreef ik?

Nog een heleboel meer op harlynnbouma. wordpress.com

Quote

'Je bent lekkerder dan je kijkt.' - Winnie de Poeh