Nieuwste onderwerp

Huig

‘Waar is je broertje?’ Etienne trommelt tegen de bovenste rand van het stapelbed van zijn zoontjes. Musk steekt zijn hoofd over de rand heen. ‘In de badkamer.’
‘Wat doen?’
‘Poepen.’
‘Geweldige timing.’
Musk haalt grinnikend zijn schouders op en duikt weer onder zijn dekbed. Op de overloop bonst Etienne op de badkamerdeur. ‘We moeten beginnen, Denger.’ Zonder te wachten op een reactie beent hij terug naar de slaapkamer van de jongens en doet de lamp aan. Het mini exemplaar van een Boeing 747 aan de lamp begint perfecte rondjes te vliegen. Ongeduldig ijsbeert hij door de kleine slaapkamer. ‘Hij vindt het volgens mij een beetje spannend.’ fluistert Musk zodat zijn broertje hem niet kan horen. ‘Dat hoeft helemaal niet.’ Etienne doet geen moeite om zijn stem te dempen. 

‘Musk, jij eerst.’
‘Zwarte kleding aan doen, handen grondig wassen, handen desinfecteren. Paraat hebben: tang en ongeparfumeerde gezichtsreinigingsdoekjes.’ Musk sjort zijn pyjamabroek los maar zijn vader gebaart hem te wachten. ‘Eerst je broertje nog.’
‘Zwarte kleding aan doen, handen grondig wassen, handen desinfecteren. Paraat hebben: theedoek, aansteker en watjes.’ Etienne knikt zijn jongens tevreden toe. ‘We hebben maximaal een halfuur.’ Musk en Denger springen overeind. Binnen een paar tellen heeft Musk zijn al losgemaakte pyjamabroek uit en slingert de broek met een lassoworp in zijn bed. Op zijn knokige kinderbenen verschijnt kippenvel. Denger heeft zich al gestoken in en zwart voetbalbroekje en een zwart lange mouwen shirt. Over de rechter mouw lopen rode spinnetjes die tot in de hals gestikt zijn. Hij knoopt een centimeter van zijn moeder net boven zijn wenkbrauwen om zijn hoofd. Musk kijkt hoe zijn broertje karatetrappen aan de lucht uitdeelt. ‘Doe is normaal, Denger.’ zegt Musk geïrriteerd. ‘Praat niet zo tegen een ninja.’ Vlak naast zijn broer slaat Denger nog twee keer toe en huppelt vervolgens de kamer uit. 

‘Denger, verdomme, doe je ogen open.’ Etienne geeft zijn jongste zoon een tik tegen het achterhoofd. ‘Leg die theedoek op mama’s borst.’ Met zijn ogen nog half dichtgeknepen spreidt Denger de vaal gewassen doek als een grote slabber op de borst van zijn moeder. ‘Tang’
‘Tang’ herhaalt Musk zijn vader en geeft hem de tang aan. Het is de tang waarmee zijn vader bitterballen uit de frituur haalt maar nu zijn de vetresten er afgewassen. ‘Mond openhouden, Denger. Met geopende ogen, graag.’ Denger wurmt zijn vingers in zijn moeders mond en houdt de kaken van elkaar. Etienne klikt het bedlampje aan en buigt zich over de geopende mond van zijn vrouw. ‘Daar is het kleine monster.’ bromt hij terwijl de helft van de tang in de mond is verdwenen. Voorzichtig drukt Etienne de grijpers op elkaar en trekt de tang iets terug de mond uit. ‘Tang vasthouden, Musk.’
‘Ik houd de tang vast.’ Zonder het licht te blokkeren kromt Musk zijn nek zodanig dat hij mee kan kijken in de mond van zijn moeder. Denger knijpt weer zijn ogen dicht als zijn vader een scalpel pakt. Met een aantal halen snijd Etienne de huig los van het zachte verhemelte. ‘Aansteker … Denger! Aansteker verd-‘ hij grist de aansteker uit de hand van zijn zoontje en brandt het uiteinde van de scalpel gloeiend heet. Die drukt hij tegen de wond op het verhemelte. ‘Is dit waardoor mama snurkt?’ Musk houdt de afgesneden huig omhoog. ‘Laten we het hopen.’ Etienne veegt bloed en kwijl van het gezicht van zijn vrouw. ‘Het lijkt op een haanlelletje!’ roept Musk. Met de huig tegen zijn kin gedrukt pikt hij zijn broertje schaterend in het gezicht.     

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.