Nieuwste onderwerp

File

Eerste: Link
Vorige: Link

We rijden van Turijn naar Genua, maar staan in de file vanwege een aanrijding. Een sleepwagen baant zich een weg door het verkeer. Elke paar meter moeten er twee auto’s zo ver mogelijk opzij om het enorme bakbeest er door te laten. Hij ritst de file open en achter hem sluit deze weer.

Na een uur komen we in een tunnel terecht en al vanaf een afstandje zien we flikkerend licht. Stukken rubber liggen brandend op een van de rijbanen en hoe dichter we bij het einde van de tunnel komen, hoe groter de vlammen zijn.
Plotseling zien we één van de auto’s. Een grijze Volvo, dezelfde als die van mijn ouders. De achterkant is in elkaar gefrommeld als een blikje cola en het achterwiel hangt bijna een meter van de grond.

Toen we in de tunnel reden dacht ik aan het aantal uren dat verloren gaat door files. In Engeland zat ik een keer in een bus waar ik en 100 anderen een uur moesten wachten op iemand die na een parkeerstop nog niet was teruggekomen. Samen verloren we daar vier dagen omdat 1 iemand een uur lang aan het winkelen was. Hier wachtten duizenden mensen tot de op elkaar geklapte auto’s worden opgeruimd. Ik vroeg me af wanneer de tijd van een collectief meer waard wordt dan een heel leven van een persoon.

Ik wilde er over schrijven. Een controversieel stuk waar als conclusie uit zou komen dat een echt lange file erger is dan het auto-ongeluk dat de file veroorzaakt.
Zodra ik een opzet schreef vond ik het niet meer goed. Het voelde geforceerd en onorigineel. Ik twijfelde of ik überhaupt nog wel kan schrijven nu ik er zo weinig aan heb gewerkt de afgelopen jaren. Wie zit er nou te wachten op mijn reisverhalen?

Zodra ik het wrak zie schaam ik me. Ik probeer me voor te stellen dat ik in de auto zit tijdens de crash. De schrik van het plotselinge remmen, de gedachte dat het oké is en vervolgens de onverwachte klap van achteren als er een vrachtwagen zich door het metaal heen duwt. Mensen op de achterbank zouden zijn verpulverd tussen metaal. Mensen op de voorbank zouden het misschien hebben overleefd, maar het was ook mogelijk dat ze zwaar gewond waren.

Ik wil niet meer schrijven over het aantal uren dat we verliezen in een file. Ik wil dat die mensen in de Volvo geen kinderen op de achterbank hadden en het goed met hen gaat.

Het vervolg: Stroopwafels

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Ender's Game, Game of Thrones, The Magicians

Wat vind ik?

De zin 'Ik heb geen tijd' is onzin

Wat luister ik?

Reply All, Here Be Monsters, The Memory Palace

Wat schreef ik?

'Het geheugen van een olifant', prentenboek met Jan Jutte, uitgeverij Lemniscaat (2018)

Quote

Far and away the best price life has to offer is work hard at work worth doing - Theodore Roosevelt.