Nieuwste onderwerp

Koffie

Eerste: Link
Vorige: Link

Ik drink geen koffie en geen alcohol wat er voor zorgt dat gezellig even wat drinken met mij altijd moeizaam gaat. Mijn ouders zijn de schuldigen. Zij drinken geen koffie en mijn theorie is dat je koffie moet leren drinken van je ouders.
Dat huiselijke zondagochtend gevoel op een aangenaam warme dag, dat je de keuken binnenkomt en de geur van koffie ruikt, dat heb ik nooit gehad.

Jurriaan staat er op dat de eerste activiteit van de dag een zoektocht naar goede koffie is en dus slenteren we op zondagochtend door de stille straatjes van Pianezza. Ik heb besloten dat, nu ik toch in Italië ben, ik koffie zal leren drinken.

We lopen langs de geel en oranje huisjes, blauwe regen en andere klimplanten slingeren zich langs balkonnetjes en raamkozijnen omhoog. De zon komt boven de huizen uit en warmt de wereld langzaam op.
Het duurt lang. Alles is gesloten en we hebben de auto op een slechte plek geparkeerd, net buiten het dorp, waardoor we een pokke-eind moeten lopen voor we eindelijk in het oude centrum zijn.

Een paar oudjes zitten op het dorpsplein aan tafeltjes van de enige koffiezaak die open is. Ze zijn ouderwets gekleed en zitten in de zon, met een krant, van hun koffie te slurpen. Mannetjes van tachtig flirten met vrouwtjes van tachtig die op hun beurt giechelen als schoolmeisjes. Wij gaan zitten en Jurriaan bestelt koffie in het Italiaans wat ons meteen van vervelende toeristen naar aardige jongemannen brengt.

In mijn hoofd speel ik een spel dat ik zo vaak speel. Ik stel mezelf de vraag of ik gelukkig zou zijn als ik hier zou wonen. Ik stel me voor wakker te worden met deze zon op mijn bed. Hoe ik de deuren naar mijn balkon open doe en de koffie ruik van het zaakje beneden. ‘buongiorno’ zou ik zeggen naar de oudjes onder mij en na een snelle douche zou ik me bij hen voegen.

De fantasie en de werkelijk lopen in elkaar over als ik het kopje aan mijn lippen zet en voor het eerst de smaak van Italiaanse koffie over mijn tong voel rollen.

 

Het vervolg: Link

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Ender's Game, Game of Thrones, The Magicians

Wat vind ik?

De zin 'Ik heb geen tijd' is onzin

Wat luister ik?

Reply All, Here Be Monsters, The Memory Palace

Wat schreef ik?

'Het geheugen van een olifant', prentenboek met Jan Jutte, uitgeverij Lemniscaat (2018)

Quote

Far and away the best price life has to offer is work hard at work worth doing - Theodore Roosevelt.