Nieuwste onderwerp

Pisa

HET MEISJE DAT AAN DE TOREN VAN PISA WERD OPGEHANGEN OMDAT ZE VROEG OM EEN ZOETJE IN HAAR KOFFIE

Dit verhaal begon gister om twee minuten over drie ’s middags. Twee minuten over drie hing Gius Ulisse het meisje op aan de Toren van Pisa. Dat deed hij op de vijfde verdieping van de toren. Het meisje was nog bij bewustzijn en beklom aan Gius’ zijde zelf de tweehonderddrieënzestig treden. Op de vierde verdieping stribbelde zij echter tegen en was het meer Gius die haar de laatste verdieping deed betreden. Gius Ulisse weet sinds kleins af aan hoe je op de juiste manier een strop knoopt en voorzag de nek van het meisje van een strop waarbij slechts gesproken kon worden van perfectie. Het andere uiteinde van het henneptouw lustte hij om de voet van een van de pilaren. De pilaar bevindt zich aan de kant waar de toren 3,99 graden opzij helt. ‘Vanzelfsprekend’ verklaart Gius, ‘anders zou ze tegen de toren lijken op een aangekoekt muggenlijkje; nu kan ze mooi bungelen.’ 

‘Ze bungelt mooi,’ wordt er beaamd op Piazza Dei Miracoli. Bij wind is het lichaam een geruisloze pendule dat een niet bestaande tijd op het plein voorttikt. Alle Pisani spreken met de woorden van Gius als je hen vraagt naar het meisje aan de toren: ‘Goede koffie is zwart als de duivel. Een goed mens spot niet met de duivel.’ Iedereen in Pisa weet dat de koffie die Gius in zijn café schenkt zwart[1] als de duivel kleurt. Verwensingen als onmens en duivelskind gonzen op het plein. Enkelen moeders fluisteren meelijwekkend over een gevallen engel als ze het opgehangen meisje passeren. Dit slechts in het bijzijn van elkaar of een boodschappentas waar zij hun woorden in kunnen smoren. 

Dat het zonde is, ontkent Gius niet. ‘Het was een mooi meisje.’ zegt hij terwijl hij twee mannen aan de bar voorziet van espresso. In één teug slaan de mannen de koffie achterover. De espressokopjes zien er pieterpeuterig uit in hun grote handen maar hun vingers omsluiten de futiele objecten soepel. Zodra de kopjes leeg op de bar toog eindigen, haalt Gius ze meteen weg en schuift ze door naar De Neef. ‘Ze had sproetjes,’ vertelt De Neef verder over het meisje aan de toren. Hij was erbij gister toen het meisje zichzelf de dood in vroeg. De Neef is de neef van Gius. Hij werkt in het café van zijn oom. Vaak slaapt hij er als hij geen zin heeft in zijn vrouw en zoontje. ‘En ze had een erg leuke lach.’ Gius knikt bevestigend bij de woorden van zijn neef. De mannen aan de bar zeggen dat het meisje te hoog hangt om te kunnen zien dat ze sproetjes heeft. ‘Maar ze bungelt wel mooi,’ concluderen ze bij vertrek. Ook bij die woorden knikt Gius bevestigend, meer uit socialiteit en als afscheidsgroet; hij weet dat hij het meisje mooi heeft opgehangen. De dingen die hij doet, doet hij goed. Daarom heeft hij geen vrouw. Zijn neef vroeg eens of zijn penis ondertussen was afgestorven[2] en zwart kleurde als de koffie die hij zet. Het was bedoeld als grap maar Gius had het geen goede grap gevonden.  

Gisteravond ging De Neef wel naar huis. Hij nam zijn zoontje mee naar De Toren van Pisa waar het meisje toen al ruim drie uur lang hing. Van de drukte die middag waarover Gius hem verteld had, was geen sprake meer. Slechts een paar jochies uit de buurt schaarden zich onder het hangende lichaam. Ze gooiden steentjes naar het meisje. De Neef klom met zijn zoontje op zijn arm naar de vierde verdieping en wees hem op de bungelende benen van het meisje. Met zicht op de olijfgroene gympen[3] en een deel van de in spijkerbroek gestoken benen, legde hij zijn driejarige nazaat uit hoe goede koffie en slechte mensen tot de dood leiden. ‘In principe had ik haar moeten branden, net als onze koffiebonen gebrand worden. Ik ben coulant geweest.’
‘Hij is coulant geweest,’ murmelt De Neef na de woorden van zijn oom. ‘Je had haar een jurk aan moeten trekken, Ulisse!’
‘Krijg eerst je eigen vrouw maar uit de kleren,’ roept De Neef naar het groepje stamgasten. De mannen bivakkeren dagelijks van half elf tot kwart voor vijf achter in het café. Behalve op vrijdag want dan bezoeken vier van de vijf hun moeder. Ze lachen in de vorm van binnensmonds gebrom en proosten op hun vrouwen. Gius spoelt ongestoord een piston uit. Tussen zijn vingertoppen rolt hij de achtergebleven koffiekorreltjes. ‘Ze vroeg me om een zoetje in haar koffie en brandde een stuk van mijn ziel kapot. Ik had haar moeten verbranden.’ Aan het meest achterste tafeltje wordt binnensmonds instemmend gebromd. De man die eerst zijn eigen vrouw uit de kleren moet krijgen, slaat een kruisje. Hij heeft de mooiste snor van Pisa. De uiteindes van de snor krullen in twee perfecte cirkels.  

Gius heeft een baard die hij elke drie dagen trimt. Hij zegt niet te weten hoe lang het meisje aan De Toren van Pisa zal hangen. ‘Dat is niet aan mij. Henneptouw is sterk en de toren staat al sinds 1173. Ik liet haar slechts goed springen zodat haar nek meteen zou breken[4].’ Hij spreekt niet met de naam van het meisje. De Neef spreekt eveneens niet met haar naam en de Pisani praten over het meisje aan de toren. Dit omdat Gius niet spreekt met de naam van het meisje en hij de enige is die weet hoe ze heet. ‘Over zoetjes in de koffie spreken wij niet. Over hen die dit wel doen, moet ook niet gesproken worden.’ Na de ophanging reed Gius naar het hostel in een dorp net buiten Pisa waar het meisje verbleef. De eigenaren vroeg hij vriendelijk niet met de identiteit van het meisje naar buiten te treden omdat ze zijn ziel kapot had gevraagd. Ze zeiden niet te weten over wie hij het had en beloofden hem koffie zo zwart als de duivel te komen drinken. Een souvenirverkoper beweert dat ze Holly[5] heet en uit Engelse contreien komt omdat ze sproeten heeft. Veel Pisani vinden dat aannemelijk omdat Engelsen thee met melk drinken en hij de beste souvenirverkoper is op Piazza Dei Miracoli. Zijn bestverkochte product is een schoenlepel in de vorm van De Toren van Pisa. Tegen Gius fluisterde een Italiaan met een ruimdenkende geest dat thee met melk lekker is. 

‘Ik sluit niet uit dat ze voor eeuwig zal hangen,’ zegt de stamgast die potentie heeft om ook vrijdag stamgast te zijn omdat zijn moeder dood is, ‘het is het plein der wonderen.’ De Neef antwoordt dat God weet hoe juist te handelen. Gius bromt. ‘Als hij maar weet hoe koffie te drinken.’


[1] RAL 9005; ook wel gitzwart.

[2] Het afsterven van de penis kan het gevolg zijn van een te lang durende erectie; dit wordt ook wel priapisme genoemd. Een penis sterft niet af als je hem nauwelijks tot niet gebruikt voor het hebben van seks.

[3] laag model Chuck Taylor All-Stars zonder veters

[4] Bij het direct breken van de nek is er sprake van de ‘ideale’ val waarbij ook het ruggenmerg op hoog niveau wordt onderbroken. Deze breuk ontstaat meestal tussen de eerste en tweede ruggenwervel en wordt ook wel hangman’s fracture genoemd. Er treedt onmiddellijk verlamming op van het gehele lichaam waaronder ook de ademhalingsspieren. Spartelen en ademhalen zijn niet meer mogelijk. 

[5] Afkomstig van de holly tree: de hulst. Afgeleid van het Oud Engelse holegn. Een groenblijvende loofboom met rode bessen. De bladeren en bessen worden gebruikt in kerststukjes. De naam Holly komt het meest voor in Amerika.   

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.