Nieuwste onderwerp

Bretels

‘Ik vind dat de jongens wel bretels moeten dragen.’ Lisse kijkt haar man niet aan en gaat verder met brandnetelthee zetten. ‘Hun broeken zakken niet af zonder bretels.’ Don trekt de bretels tussen zijn handen uit en weer in elkaar. In de sportschool traint hij zo zijn schouderspieren. Duidelijke contouren van een schouderpartij vindt hij belangrijk. In een strakke blouse, komen de spieren het best uit. ‘Jouw bovenlip heeft het ook niet koud zonder snor.’
‘Dat heb jij mijn bovenlip nooit gevraagd.’ Met een wilde beweging zet Lisse haar theekop op het keukenblad. Thee gutst eruit. Een van de brandnetelbladeren hangt als een slappe slabber over de rand van het kopje. ‘Bovenlip, heb jij het koud zonder snor?’ zegt Lisse terwijl ze haar gezicht enkelen centimeters voor die van Don houdt. ‘Ik hoor niks, jij?’ Ze drukt haar oor tegen Dons snor. ‘Verlegen snorretje.’
‘Zeikerds snoeren alles de mond.’ Don haalt nauwelijks zijn tanden van elkaar, zijn lippen houdt hij onbewogen. Hij gunt zijn vrouw geen aanraking van zijn snorhaar. Langzaam komt Lisse overeind en ontfermt zich weer over haar theekop. ‘Ze snoeren de broeken van hun zoontjes vast met bretels.’ 

‘En, heeft je bovenlip het koud?’ Vanuit de badkamer klinkt gekletter van opzetstukken en het scheerapparaat zelf. Eerst op de vloer, daarna in de wasbak. Don laat het slagveld aan stukken apparaat en gesneuvelde snorharen liggen. Hij spuit een overdreven grote hoeveelheid parfum over zich heen en begeeft zich naar de deur. ‘Nee hoor, mijn bovenlip is dik tevree.’
‘Wel godver.’ Lisse duwt zich af van de trapbalustrade en staat met twee passen op Dons tenen. Ze pakt de lip van haar man tussen duim en wijsvinger. ‘Je bent een hilarisch man.’
‘Ik zie de hilariteit hier niet van.’ antwoordt Don met moeite. Praten met een vastgegrepen bovenlip valt tegen. ‘Er staat “zak vol klote” op je bovenlip.’ ‘Ja.’ Lisse likt de vingers van haar andere hand nat en wrijft over de zwarte blokletters op Dons bovenlip. ‘Het gaat er niet af.’ ‘Nee.’ Verwoed blijft Lisse over de lip wrijven. ‘Het is een tatoeage.’ murmelt Don tussen de werkzaamheden van zijn vrouw door. Lisse’s handen vallen stil. ‘Flikker op.’ Ze laat Dons lip met een ruk los. Vol walging kijkt ze ernaar. ‘Dat heb je me nooit verteld.’
‘Daar had ik mijn snor voor.’
‘Klootzak.’ sist Lisse. Don knikt en wijst triomfantelijk naar zijn bovenlip. 

‘Jongens, papa doet ook bretels aan.’ Lisse fatsoeneert de kraagjes van de overhemden en kijkt tevreden naar haar piekfijn geklede zoontjes. Ze dirigeert de jongens naar de juiste plek in het beeld van de fotocamera. ‘Ga maar aan de linkerkant van papa tegen de leuning staan.’ Don kroelt zijn zoons door het haar als die zich tegen de fauteuil drukken. ‘Nog even papa de bretels aan doen.’ Het blauwe paar bretels dat Lisse om haar middel had geknoopt, haalt ze met ferme bewegingen los. Ze buigt zich naar Don en klikt de gespen elk in een hoek van zijn bovenlip vast. Don knipoogt naar zijn zoontjes die angstig naar hem kijken. Sierlijk manoeuvreert Lisse zich naar de achterkant van de fauteuil en trekt de bretels recht over het midden van Dons hoofd naar achter. Ze wurmt op de tast haar hand tussen Don en de rugleuning. ‘Zit ie goed?’ Aan de rand van Dons pantalon klikt Lisse de laatste gesp vast zonder te wachten op een antwoord. Ze spurt naar de camera en drukt de knop van de timer in. ‘Tien seconden, jongens.’ Don knipoogt nog een keer naar zijn zoontjes. Lisse vlijt zich naast haar man op de fauteuil.

 

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.