Nieuwste onderwerp

Triangel

Zover Littel weet, is de triangel altijd belangrijk voor haar geweest. De jaren zonder triangel kan ze zich niet herinneren of heeft die verdrongen. In elk geval wordt er thuis niet gesproken over de jaren voor het instrumenttijdperk. Vier jaar was Littel toen ze haar eerste triangel kreeg. Een klein exemplaar voor haar kinderhanden. Het metalen instrumentje hangt aan visdraad boven haar bed. Als ze in bed ligt, haar gezicht precies onder de triangel, ziet ze alleen de onderkant. Eén streepje, horizontaal, zwevend. Het zilver afstekend tegen het midlentegroen plafond. Dat er slechts twee verbuigingen in een metalen staaf nodig zijn om haar toegang tot muziek te geven, ontroert Littel nog steeds. De klopper van de eerste triangel ligt op haar nachtkastje. Ze pakt het aanslagstokje elke avond even vast en hoort de eerste tonen die ze als vierjarige speelde. 

Littel vindt het lastig wanneer mensen tegen haar zeggen dat de wereld niet vergaat zonder triangel. ‘De wereld vergaat niet. Ik zal vergaan.’ antwoordt ze dan. Ze heeft regelmatig nachtmerries waarin ze met een klopper door straten doolt, opzoek is naar een triangel om aan te slaan en die nergens vindt. De straten zijn in elke droom anders maar de afloop is steevast hetzelfde. Uiteindelijk slaat ze zichzelf met het kloppertje dood, gedreven door de hoop dat het triangelgeluid in zichzelf zou zitten.  

Het voelt voor Littel wel zodanig dat er iets van de triangel in haar zit. Ze weet dat dit niet zo is. Het beangstigd haar, dat ze na twaalf, bijna dertien, jaar spelen, nog altijd los te maken is van haar triangels. Ze luidt elk jaar kerstavond in met het klokjesachtig getinkel. Ze speelde op de begrafenis van haar oma, nichtje, beide ooms en haar chinchilla. Ze wil dat haar kinderen later Haydn en Hector heten, vernoemd naar befaamd spelers van triangelpassages. Iedereen ziet haar als Littel de triangelspeelster. Zelf weet ze dat ze nooit één zal zijn met haar instrument. 

Ze vindt de triangel steeds vaker in andere dingen. Misschien dat ze er naar zoekt, dat maakt haar niet uit. Driehoekige verkeersborden ziet ze altijd. Ze speelt triominos, geen enkel ander spel en verdiept zich sinds kort in piramide architectuur. Zelfs de vrouw in de reclame voor intieme zeep vormt met haar handen een driehoek voor haar schaamstreek. Alsof de vrouw vertelt dat de triangel er is om ons voort te planten. 

Volgend weekend is het jaarlijks gezinsetentje. Littels moeder reserveert elk jaar een tafel op het balkon bij hun vaste pizzeria. Pizza kunnen ze als gezin zonder heibel eten. Littels zus speelt tamboerijn en de ronde deegbodem is voor haar pure schoonheid. Daaruit kan Littel weer haar pizzapunten snijden. Na afloop spelen ze voor het hele restaurant een duet. Hun ouders ontroert maar niet in staat om te antwoorden wie er het het mooist deed omdat zij zelf de kabosy spelen.  

  

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.