Nieuwste onderwerp

Asperges

Bouli. Enkel Bouli, zijn achternaam weet ik niet. Hij is iemand waarvan je geen volledige naam nodig hebt om hem niet te vergeten. Bouli herinner je je. Al heb je hem niet gesproken en alleen een glimp van hem opgevangen.

Bouli en ik kwamen die avond tegelijk aan op het feest. Het was nogal een chaos en onze ontheemding schiep een band. Het feest vond plaats op een camping buiten het kampeerseizoen waar we beide niet eerder waren geweest. Het veld was drassig en het stonk naar rottend fruit. Er stonden drie stacaravans waar iedereen in plukjes mens omheen stond. We drentelden wat om het feestgedruis heen. Ik had niet het idee dat Bouli veel mensen kende. Zelf wist ik van slechts een handjevol mensen de naam. De jongens die het feest organiseerden waren me totaal vreemd. Ik wist alleen dat ze vijftien kilo groene asperges in bezit hadden gekregen en een aspergefeest gaven. De bedoeling was dat het draaiden om de asperges. Alles mocht, als ze maar niet gegeten werden. Bouli en ik probeerden ze te roken maar het groene goedje bracht niks teweeg. In de caravans vonden pokertoernooien plaats waarbij de inzet per asperge ging. Al snel wedden niet nuchtere omstanders op hun potentiële winnaar. Degenen die nog enigszins helder waren, hielden zich buiten de weddenschappen. Alleen alcohol maakte de aanzienlijke bedragen reëel. In dat enthousiasme besloten ze de opbrengsten te doneren naar een fonds voor mensen met het syndroom van Asperger.

Ik denk zelfs dat mensen die Bouli niet gezien of gehoord hebben, hem zich herinneren. In elk geval weet ik dat van iedereen die op het feest was. Ik heb iedereen gebeld, ook de mensen waarvan ik de naam niet kende of wist dat ze er die avond waren. Niemand is Bouli vergeten. Geen enkele keer viel er een bedenkelijke stilte wanneer ik hen vroeg naar Bouli. ‘Bouli, god ja, Bouli. Ik heb geen idee waar hij nu is.’ Ergens ben ik blij dat niemand weet waar hij is. Ik zou jaloers zijn omdat ik niet degene zou zijn die weet waar Bouli is. Eigenlijk ben ik al behoorlijk jaloers dat iedereen zich Bouli kan herinneren.

We konden allebei niet pokeren en voelden er niks voor om mee te dingen in de weddenschappen. Bouli vertelde dat hij alle vormen van gokken had afgezworen. Hij was, zo zei hij zelf, de ideale gokker: verslavingsgevoelig en bezit de kunst altijd op de verkeerde in te zetten. Het meeste geld had Bouli verbrast aan hondenraces. De iele hazewindhonden met hun spitse snuiten intrigeerde hem. Het gevoel dat ze voor hem renden had hem gegrepen en hij was blijven inzetten, steeds op de verliezende honden.
In de achterste stacaravan werd niet gepokerd. Er hing een lucht van zweet en hasj in de kleine ruimte. Een groep meiden besmeerden elkaars gezicht met aspergebrij. Ze hadden iets weg van dwaze boselfjes. Bouli wenkte me en in de hokkerige slaapcabine eigende we ons het bovenste stapelbed toe. In het onderste bed lag een jongen in foetushouding. Op zijn hoofd had hij een koptelefoon waar diepe bastonen uit dreunden. We zeiden niet veel. Onder het vlokkerige kussen vonden we een puzzelboekje waaruit we alleen de Zweedse puzzels maakten. Om en om snoven we aan een antimuggenstick. We kwamen erachter dat we allebei Deet lekker vinden ruiken. Ik vertelde dat ik nog liever aan Arniflor zalf snuif. Daar had hij nog nooit van gehoord. Op mijn hand schreef Bouli zijn adres en zei dat ik langs moest komen met een tube Arniflor zalf, dan zou hij asperges koken.

Door het feest twijfel ik aan mijn eigen vermogen om mooipraterij te doorzien. Nog steeds ga ik die avond met Bouli na, maar het weinige dat hij zei, kwam oprecht over. Het adres op mijn handpalm is een leegstaand pand. Omwonende zeggen dat er al ruim een jaar niemand woont. De ramen zijn aan de binnenkant afgeplakt met kranten. Ik ben op het dak geklommen om door het zolderraam te kunnen kijken maar ook dat is afgeplakt. Het feest is vier maanden geleden en ik heb nog geen groene asperges gegeten. Ik heb besloten dat ik Bouli precies één jaar geef. De jongens van het feest schijnen volgend jaar weer een feest te geven en ik hoop dat Bouli er dan is. Voor de zekerheid heb ik een briefje met mijn eigen adres en een tube Arniflor zalf door de brievenbus van het lege huis geduwd.

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.