Nieuwste onderwerp

Tranentrekker

‘Ha Fons, kom verder.’ Fons legt de Residence terug op de salontafel. Verder dan het eerste katern over poefs met kwastjes was hij niet gekomen in het blad. Een interieur kan niet zonder, las hij. Waarna hij een kwartier lang naar de meubelstukken op de bladzijdes keek en niet anders kon concluderen dat ze foeilelijk zijn. Hij wurmt zich langs de benen van de vrouw die twee stoelen naast hem had plaatsgenomen. Zodra ze binnen is gekomen, hangt er een lucht van talkpoeder in de wachtruimte. De vrouw schuift haar voeten een paar centimeter opzij. De doorloop wordt er niet ruimer van. Het is van die onzinnigheid die Fons irriteert maar hij glimlacht kort naar de vrouw. Hij waardeert haar moeite en haar witte gympen met getekende tenen op de voorkant. De plant in de wachtkamer is ook zo’n onzinnig iets. Hij waardeert het groen in de wachtruimte. Het is een parapluplant, echt een mooi exemplaar, maar het ding staat op een stompzinnige plek. Elke keer als je naar de behandelkamer loopt, krijg je de overhellende bladeren in je gezicht.

Dokter Nautulis geeft hem een stevige handdruk. Zijn hand is warm maar niet zweterig; verwarmingwarm. Een hand waarvan Fons wil dat iedereen die je een hand geeft zo voelt. Dokter Nautulis houdt zijn hand altijd lang vast. Fons vindt het niet vervelend. Hij vindt de stevige grote hand geruststellend om te voelen voordat de behandeling begint.
Met een springerige tred gaat dokter Nautulis hem voor en houdt de okergele deur voor hem open. ‘Goed dat je gekomen bent. Ga lekker zitten.’ Fons neemt plaats op een van de plastic kuipstoelen. Het zijn van die stoelen van doorzichtig plastic waar hij zijn vingers zodanig tegen de onderkant drukt dat het witte worstjes worden. Hij heeft de lelijke handen van zijn moeder. ‘Het is een hele tijd terug dat je hier was, zie ik.’ Dokter Nautulis draait zich van het computerscherm weer naar hem. ‘Dat is positief, toch?’ Fons kijkt hoe zijn vingers weer een gezonde kleur krijgen en nog steeds lelijk zijn. ‘Ik denk het.’ bromt hij. ‘Nou, dat lijkt me wel. Maar vertel, de assistente heeft genoteerd dat het je linkeroog is.’
‘Ja, rechts heb ik geen last maar links voelt het al een week niet goed. Het is datzelfde gevoel als vorige keer.’
‘Dat geblokkeerde, bedoel je?’ Fons knikt en legt zijn hand op zijn linkeroog. Als hij knippert, schuren zijn wimperhaartjes tegen zijn handpalm. ‘Precies dat. Mijn vrouw vindt ook dat ik me weer afsluit.’
‘Merk je dat zelf ook? Of is dat nog lastig?’
‘Lastig denk ik. Het is niet dat ik het idee heb dat ik me afsluit maar ik voel wel die blokkade bij verdriet.’ Af en toe krabbelt dokter Nautulis wat woorden op zijn notitieblok.
‘Logisch, heel logisch. We denken allemaal dat emoties puur in ons hoofd zitten maar je fysiek is even belangrijk. Zweet bij angst, een lachende mond bij plezier, je huilt bij verdriet. Geest en lichaam moeten beide werken anders ontstaat er een disbalans. Zo ook zo’n blokkade die jij ervaart.’ Fons knikt bedeesd. ‘Maar geen man overboord!’ zegt dokter Nautulis opgewekt. Hij gooit zijn pen naast het toetsenbord en trommelt met zijn handen op de tafelrand. ‘We doen gewoon een extra sessie bij je linkeroog.’

‘Ik ga je iets achterover leggen.’ Fons voelt hoe zijn eigen lichaamsgewicht hem in de rugleuning drukt. Hij legt het mintgroene afdekdoek weer recht op zijn borst. Het ding ruikt naar geïmpregneerd hout. ‘Lig je goed?’ Het gezicht van dokter Nautulis verschijnt in zijn linkerooghoek. Fons bromt instemmend en kijkt naar het plafond. Het zijn van die plafondtegels waar hij vroeger op school pennen tegenaan gooide en hoopte dat ze zouden blijven steken. Dokter Nautulis legt wijs –en middelvinger vlak onder zijn oog en trekt de onderkant van zijn ooglid omlaag. ‘Ik ga het draad nu inbrengen.’ Fons kijkt naar de poriën op de neus van dokter Nautulis. Geconcentreerd op zijn buikademhaling probeert hij het scherpe prikken in zijn traanbuis weg te ademen. ‘Gaat het nog?’ vraagt dokter Nautulis hem terwijl hij het draad een aantal millimeter verder zijn traanbuis in leidt. ‘Het is te doen.’
‘Ik voel nu weerstand. Ga maar iets overeind zitten.’ Voorzichtig duwt Fons zich met zijn ellenbogen omhoog. ‘Ik ga het doorprikken. Komt ie.’ Fons voelt onder zijn oog een diepe steek en voelt dan hoe dokter Nautulis het draad terughaalt uit zijn traanbuis. Binnen enkele seconden komt het traanvocht er achteraan. ‘Zo, daar zijn de tranen.’ Tevreden stroopt dokter Nautulis zijn plastic handschoenen af en geeft Fons een kneepje in zijn schouder. Fons kijkt naar de druppels die donkere vlekjes op het afdekdoek worden. ‘Blijf lekker zitten tot de tranen niet meer komen, dan ga ik even een kopje koffie halen.’

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.