Nieuwste onderwerp

Bezuinigingen

Er vindt familieberaad plaats bij de familie Sandelhout. Het is de eerste keer dat er een beraad plaatsvindt.
‘Er zullen een aantal dingen drastisch gaan veranderen.’
meldt mevrouw Sandelhout. Ze voegt er direct aan toe dat er geen sprake zal zijn van een proeftijd of wendagen. Dochter Een en Dochter Twee kijken hun moeder glazig aan en wenden zich vervolgens naar hun vader. Meneer Sandelhout blijft strak voor zich uit kijken. Mogelijk naar de boezem van zijn vrouw of een punt op de tafel vlak ervoor. Meneer Sandelhout is een man van weinig woorden, hij verloor zijn tong bij een bedrijfsongeval.
‘We hebben momenteel weinig geld en gaan weinig uitgeven de komende tijd.’
De tweeling steekt tegelijkertijd hun hand in de lucht. Zoontje Twee geeft het moment aan zijn broertje. Het is niet dat hij dit doet omdat hij denkt dat zijn broertje als eerste geboren is. Het is de tweeling nooit verteld wie er het eerste ter wereld kwam. Dit doet Zoontje Twee puur uit loyaliteit.
‘Hoe lang houdt “de komende tijd” in?’
vraagt Zoontje Een zijn moeder. Die antwoordt dat als ze een eenduidige tijdsbepaling zou hebben, die benoemd had. 

‘De volgende maatregelen zullen jullie per direct in jullie levens moeten integreren. We verwachten hierbij volledige medewerking.’
Dochter Een en Dochter Twee zien geen reden om hun glazige blik minder glazig te laten zijn. Zoontje Een steekt pakt de hand van zijn broertje en steekt die de lucht in.
‘Mogen wij allebei een halve medewerking doen?’
Mevrouw Sandelhout antwoordt dat als ze zichzelf als eenheid zien, ze ook allebei voor de helft in levensonderhoud zullen worden voorzien. De tweeling knikt, die redernatie vinden ze reëel.

‘Het Donald Duck abonnement wordt stopgezet.’
verkondigt mevrouw Sandelhout de eerste maatregel. De wenkbrauwen van Dochter Een en Dochter Twee schieten omhoog en ze kijken naar hun tweelingbroertjes. De Donald Duck is sinds de peuterjaren van de jongens een essentiële factor in het leven van de jongens. De tweeling zelf zwijgt. Ze kijken geen van hun gezinsleden aan behalve elkaar. Dochter Twee neemt het woord.
‘Wordt papa’s abonnement ook stopgezet?’
Meneer Sandelhout kijkt van zijn dochters, naar zijn zoons, naar zijn vrouw.
‘Nee, jullie vader kan niet zo goed zonder zijn boekjes.’
zegt mevrouw Sandelhout met een neutrale stem. De spiertjes in haar kaak staan strak als ze haar mond weer dichtdoet.
‘De vrouwen in die bladen kunnen wel goed zonder broekjes.’
vult Dochter Een haar moeder aan. Naast haar beaamt meneer Sandelhout haar concludering met een hoofdknik. De tweeling maakt aanstalten om iets te gaan zeggen maar hun moeder spreekt met strakgespannen kaakspieren dat dit familieberaad nu vervolgd wordt.

‘Ik vraag jullie alle vier te proberen als jullie bij klasgenootjes of vrienden gaan spelen ervoor te zorgen dat je daar blijft eten.’
Mevrouw Sandelhout laat een korte stilte vallen en kijkt haar kinderen een voor een aan. Ze verwacht geen vocale reactie en die krijgt ze ook niet. De kinderen kennen hun moeder. Een kort knikje volstaat. De vier knikken nogmaals als hen wordt vermeld dat de monden van hun vrienden niet langer gevoed zullen worden en raad hen daarom aan geen vrienden meer uit te nodigen rond etenstijd.

‘Voor nu wil ik jullie nog op de hoogte brengen van één kostenbesparende verandering. Deze geldt voor ons allemaal en gaan we vanavond in praktijk brengen. Voor mijzelf en voor jullie, meiden, gaat dit het meest drastisch zijn.’
De tweeling kijkt naar hun zussen. Naar de gezichten die een mengeling zijn van glazigheid, verwildering en angst.
‘Wij zullen allemaal ons hoofd kaalscheren en het haar voorlopig niet laten groeien. De laatste shampoo maken we na vanavond op als douchegel en er wordt geen nieuwe meer gekocht.’
Dochter Een laat het haar van haar jongere zus door haar vingers glijden. Dochter Twee huilt zonder geluid. De tweeling duwt bij elkaar het haar plat en naar achter. Het aanzicht stemt hen niet ontevreden.
‘Als er financieel nadere bezuinigingen nodig zijn, volgt er een tweede familieberaad.’

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.