Nieuwste onderwerp

Getuige

In de gracht zien we een opblaasbare kroon drijven. Ik vraag of ik nu kroongetuige ben.
‘Ja.’
antwoordt hij met een strakgetrokken gezicht. Het is dat de wind de plukjes haar rond zijn gezicht doet bewegen, anders zou hij een verstild filmbeeld kunnen zijn.
‘In welke zaak?’
Ik moet mijn ogen van hem sluiten.
‘Wat hoor je?’
vraagt hij en geeft me een aantal seconden om te luisteren.
‘Gehoest van iemand.’
‘Wat ruik je?’
‘Frituurlucht.’
‘Wat voel je?’
‘De spijkerstof van mijn broek.’
Wanneer ik mijn ogen weer opendoe, kijkt hij me verwachtingsvol aan. Grinnikend haal ik mijn schouders op.
‘Komt u maar mevrouw, het is van essentieel belang dat uw herinneringen accuraat zijn met de zitting.’
Hij zwaait zijn bungelende benen terug de kade op en helpt me overeind. We schudden beide onze stijf geworden benen los.

*

Af en toe legt hij een hand op mijn onderrug om me de juiste richting op te sturen. Normaal als we door de stad lopen, praten we veel. Nu we niks zeggen, hoor ik dat anderen mensen ook veel praten.
‘Daagt het u al? Het is zeer belangrijk dat u met uw getuigenis in detail kan treden.’
Ik antwoord dat er vlagen van herinneringen in mijn hoofd opspelen.
‘Heel goed. Heel goed.’
Met zijn vingers trommelt hij speels op mijn rug. Wanneer we ons begeven in de minder bekende straatjes, dunt het aantal mensen om ons heen zich vanzelf uit. De meesten blijven plakken in de grote winkelstraten of bij terrasjes langs de populairste grachten. Wij zitten daar niet graag omdat het personeel ontzettend chagrijnig is. Wij zijn soms chagrijnig; ik iets vaker dan hij.

Ik schrik als hij me onverwachts een frietzaakje in trekt.
‘In uw verklaring zei u dat er iemand hoestte.’
Aan de statafel langs de wand staat een man die haast bezwijkt onder een heftige hoestbui. Het is niet in de man opgekomen om zijn berehap neer te leggen. De schijven vlees en ui schuiven vervaarlijk naar de bovenkant van het stokje.
‘Dat klopt.’
‘En toen de frituurlucht?’
Ik knik bevestigend.
‘Het komt allemaal weer boven.’
‘Neem uw tijd.’
zegt hij ernstig maar ik zie dat hij moeite heeft niet te lachen.
‘Die avond bleef een man ontzettend lang hoesten. Het was ontzettend storend maar ik had niet verwacht dat iemand zo zou handelen.’
Hij geeft me een bemoedigend kneepje in mijn schouder. Het lukt me niet om mijn gezicht in plooi te houden.
‘Uw emoties zijn in de war, dat is heel normaal. Blijf in het moment; de frituurlucht.’
‘Ja. Het moment. Iemand schijnt de man een glas drinken te hebben gegeven; “om de keel te smeren” hoorde ik die persoon zeggen. En toen die, die-‘
Een ongecontroleerd geschater ontsnapt uit mijn mond. De jongen achter de toonbank kijkt lichtelijk geïrriteerd onze kant op.
‘Die frituurlucht …’
‘Ja. Die lucht. De hoestende man sloeg het zo achterover, dat glas vol frituurvet. Het was afschuwelijk.’
Weer geeft hij me een kneepje in mijn schouder. De andere dit keer.
‘Ik heb begrepen dat het uw spijkerjasje was dat ze over het gezicht van de man hebben aangetroffen.’
Half ernstig en half grijzend knik ik.
‘Het was afschuwelijk.’
De jongen van de snackbar zegt dat we iets moeten bestellen of weg moeten gaan. We bestellen appelsap.
‘Om de keel te smeren.’
zegt hij tegen me.

*

’s Avonds liggen we vroeg in bed. Buiten is het nog licht en het is ons niet gelukt de gordijnen zodanig dicht te doen dat al het licht wordt tegengehouden. Over het bed loopt één streep zonlicht. We zouden onze benen net boven de knie missen als het een laserstraal zou zijn. Ik lig van hem afgekeerd zodat hij mijn rug kan kriebelen. Ik vraag wie het eigenlijk is, waartegen de zaak loopt.
‘Het schijnt dat ik hoofdverdachte ben’
fluistert hij in mijn oor. Ik zeg dat ik me terugtrek als kroongetuige.

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.