Nieuwste onderwerp

Zegeningen

 ’Je moet je zegeningen tellen, Sukie.’
zegt de taaljuf van Sukie tegen haar. Sukie stelt de juf geen nadere vragen. Ze heeft niet graag een directe conversatie met haar. Ze wil wel graag haar bril hebben. Ze vindt het een mooie bril.

  *

‘Mama, waar zijn mijn zegeningen? Ik moet ze tellen.’
Haar moeder antwoordt dat ze niet zulke onzin moet uitkramen en als ze dit wel wil, ze dat maar in de kerk moet doen. Aan haar moeder stelt Sukie geen nadere vragen. Alles is haar duidelijk.
‘Ik ga onzin uitkramen in de kerk, tot straks.’

*

‘Meneer, weet u misschien hoeveel zegeningen ik heb? Ik moet ze tellen.’
De pastoor zegt niet dat ze onzin uitkraamt maar dat ze zachtjes moet praten. Om te laten zien dat ze heel goed stil kan zijn, loopt Sukie het laatste stuk op haar tenen verder. Ze gaat naast de pastoor op een van de kerkbanken zitten. Hij heeft een bril die ze niet mooi vindt maar ze wil wel graag zijn jurk hebben. Ze vindt het witte rechthoekje in de kraag mooi. De pastoor zegt dat ze het aantal zegeningen niet bijhouden maar dat iedereen die naar de kerk gaat gezegend wordt.
‘Ik ga niet naar de kerk.’
Dat vindt de pastoor verdrietig om te horen. Sukie zegt dit haar eerste keer is en vraagt of ze nu haar eerste zegening kan krijgen.
‘Doet u er maar twee, als dat kan.’

*

In haar taalschrift schrijft Sukie de antwoorden van de dag-opdracht van vandaag. Eerst met potlood zodat ze straks bij Rimmert kan kijken wat hij heeft opgeschreven en kan uitgummen. Onder het rijtje antwoorden laat ze regels vrij voor de krul van de juf. Daaronder schrijft ze met haar mooiste glitterstift in haar mooiste handschrift
ik heb mijn zegeningen geteld, het zijn er twee    

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.