Nieuwste onderwerp

Boontje

‘Daar ben je eindelijk.’
Met een verende tred komt mijn vader me tegemoet en sjort mijn rugzak van mijn schouders en ritst mijn jas open.
‘Ik had school papa.’
Hij buigt zich voorover en we doen neusje-neusje. Als mijn neustopje langs die van hem wipt dringt de geur van vanillesigaartjes en kruidenbouillon mijn neus binnen.
‘Dat weet ik Boontje, dat weet ik. Maar kon je niet eerder weg?’
Ik blijf het leuk vinden hoe zijn snor meepraat met zijn mond.
‘Dat mag alleen als je een briefje hebt.’
‘Stelletje bureaucraten’
spreekt mijn vader recht in mijn gezicht en draait zich vervolgens om. De pijpen van zijn pyjamabroek fladderen om zijn benen. Zijn lichaam is een beetje gek. Hij lijkt op een voorovergebogen bolletje op stokjes. Hij heeft ook veel haar op zijn tenen maar ik weet eigenlijk niet of dat gek is. Ik heb nog nooit tenen van andere vaders gezien.
‘Boon! Kom je, we gaan het hebben over de Egyptenaren.’

Het konijn ligt midden op het grote bureau. Normaalgesproken is het blad bedolven onder boeken, lege pakjes langlekkermelk met dichtgebeten rietjes, fotokopieën van mijn vaders handen en strips met honingkleurige keelpillen. Over het bureau is een dekbedovertrek gespannen. Het heeft een kartonkleur. Ik vind de kleur van het konijn mooier. Hoewel het niet een echt een konijnenkleur is want hij heeft geen vacht en lijkt eigenlijk meer op een biggetje. Of zo’n kat zonder haar maar daarbij hoort het. ‘Dit, mijn dochterlijke compagnon, is onze gestorvene.’
zegt mijn vader terwijl hij me een overhemd van hem en een paar latex handschoenen overhandigt. Zelf houdt hij het bij de handschoenen.
‘En vandaag geven wij hem het mummificeerritueel waaraan jouw uiterst toegewijde juf welgeteld één zin wijdde.’
Hij dirigeert me naar het bureau en ik bekijk het roze lijfje van het konijn van dichtbij. Rondom de nagels en oren zitten nog wat haartjes. Ik kijk naar het oogje dat lijkt op een zwarte knikker. Eentje die niemand met je wil ruilen omdat hij niet mooi glanst. Ik zie een inkeping boven op de kop. Zo groot dat er wel een twee euro munt in zou passen.
‘Eigenlijk zouden de hersenen verwijderd moeten worden via de neusgaten maar omdat wij geen mens hebben moest ik de werkwijze een beetje aanpassen.’
Ik kijk naar het fijne neusje van het konijn en kan me niet voorstellen dat daar de hersenen uit gepulkt hadden moeten worden.
‘De andere organen moeten er nog uitgehaald worden dus vanaf dat punt pakken we het ritueel op. Te beginnen met een insnijding in de rechterzij.’  

Ik pak het stanleymesje van mijn vader aan en samen buigen we over ons het konijn. Het duurt even voordat ik het mes echt in het lijfje durf te zetten. Door het bloed kan ik soms ook niet goed zien waar ik in het lijf zit omdat alles een rode smurrie is maar mijn vader dept met theedoeken het meeste bloed weg en wijst aan waar ik de organen moet lossnijden. Een voor een overhandig ik hem de glibberig en gek gevormde stukken lichaam. Van elk orgaan zegt mijn vader de naam; darmen, maag, lever, longen. Best een beetje trots kijk ik naar de organen die mijn vader op een rijtje heeft gelegd.
‘En waarin zeg ik elke avond dat jij zit Dille?’
Gealarmeerd dat hij me bij mijn echte naam noemt kijk ik op naar mijn vader. Eigenlijk noemt hij me het liefst Boontje omdat hij nog altijd had gewild dat ik zo had geheten. Ik leek namelijk op een boontje toen hij me voor het eerst zag op de echo van mijn moeders buik. Ik lust niet eens bonen maar ik vind de naam Boontje wel grappig dus vind ik het niet erg dat hij me zo noemt. Alleen als mijn vader boos of serieus is noemt hij me Dille.
‘Ik zit in je hart.’
Indringend kijkt mijn vader me enkele seconden aan en klapt vervolgens hard in zijn handen. ‘Correct! Ook de Egyptenaren wisten dat en lieten daarom het hart zitten. Die heb je zelfs nodig als je dood bent.’

Geconcentreerd wikkel ik de organen in wc-papier terwijl mijn vader het lichaam van het konijn uitspoelt en vult met zout.
‘Elk orgaan wordt in een aparte vaas gedaan en gaat mee de graftombe in.’
Uit een doos onder het bureau pakt hij lege potjes appelmoes en rodekool waar ik de organen in stop.
‘Als je straks nog zin hebt mag je ze versieren want dat deden de Egyptenaren ook. Je hebt vast wel wat stickers of glittertjes.’ Mijn vader zet de gevulde potjes weer in de doos en wendt zich tot het konijn. Ik mag het konijn insmeren met allemaal verschillende badolie. De geuren van lavendel, eucalyptus en amandel ruiken door elkaar eigenlijk helemaal niet lekker maar ik wil ze allemaal gebruiken. Het glimmende lijfje wikkelen we daarna in wc-papier.
‘De gestorvene krijgt ook nog wat eten mee voor in het dodenrijk.’
Mijn vader geeft me een zakje Skittles en ik leg steeds als we een keer helemaal rond zijn een paar snoepjes tussen het wc-papier. ‘En dan nu, ik kreeg hem niet zo mooi als die van Toetanchamon, mag jij het masker opzetten en de ceremonie afsluiten.’ Uit een bureaula haalt mijn vader een klein kartonnen masker beplakt met bladgoud. Zo min mogelijk trillend met mijn handen bind ik het masker zorgvuldig om het konijnenkopje. Mijn vader zet ondertussen de doos met de orgaanpotjes weer op het bureau en fluistert de ceremoniewoorden in mijn oor. Ik knik, pak het gemummificeerde konijn en ga aan de kopse kant van het bureau staan.
‘U zult eeuwig leven.’

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.