Nieuwste onderwerp

Salie

Arzu zit nog maar twee minuten weggekropen in de zachtste luie stoel van de recreatieruimte als James de trap afkomt. Het ergert haar dat ze zijn naam al kent. James is bijna een beroemdheid in het hostel, hoewel hij er niet eens verblijft; zijn van staat een halve kilometer verderop bij de zee. Elke ochtend ziet ze hem er surfen, zijn zonneblonde krullen stijf van het zout.
‘Hey!’ James ploft neer op de armleuning van de bank tegenover haar.
‘Hi,’ zegt Arzu.
‘Aren’t you going to the full moon party?’ vraagt hij.
‘No, I just wanted to stay in and read for a bit.’
‘I’m not going as well. I feel like people should understand the problems these parties cause for the islanders. All the noise and the waste. I feel like as a tourist you should respect local culture. Plus I already went last month.’ James lacht erbij. Zijn tanden zijn bijna onnatuurlijk wit, het vel op zijn lippen is op twee plaatsen gebarsten.
‘I see.’
‘I’m James, by the way.’
‘Arzu.’
‘What are you reading?’ vraagt hij.
Ze houdt de bundel omhoog. ‘Some poetry.’
Hij fluit tussen zijn tanden. ‘Will you read me some?’
‘It’s in Dutch, you wouldn’t be able to understand.’
Hij lacht weer. ‘It’s poetry. It’s not meant for understanding.’
‘Allright then,’ ze slaat het boek open en begint te bladeren.
‘Not here.’ Hij staat op. ‘Let’s go outside.’

Buiten is het te donker om de bladzijden te kunnen lezen.
‘We can go to my van,’ zegt James. Ze lopen zwijgend naar het strand. De muziek van het feest is nog niet op vol volume, maar klinkt al behoorlijk luid. De lucht ruikt naar geroosterd vlees.
Bij de auto aangekomen tilt James zijn surfboard, dat tegen de zijkant leunt, op het dak en opent de deur. Hij begint het plafond van de auto met zijn hand te betasten. ‘There.’ Zo’n twintig piepkleine lampjes springen aan. James zet een stap opzij en gebaart dat Arzu in mag stappen. Ze klimt naar binnen. De enige zitplaats is het bed. Het matras is zacht, er ligt een ruwe zwartwitte doek en alles ruikt naar salie.
‘So cozy,’ zegt ze terwijl James naast haar kruipt. Hij gaat op zijn zij liggen en legt zijn hoofd in zijn hand. ‘Let’s hear some of that poetry.’
Arzu slaat de bundel, die ze nog steeds in haar hand houdt, open en bladert wat heen en weer. Ze schraapt haar keel. ‘Ik werd geboren en iemand kwam aansjokken, zette een ladder tegen mij aan en klom naar boven met op zijn rug mijn ziel en mijn gedachten. Het begon te regenen en hij sprong naar beneden, holde weg om te schuilen, riep nog over zijn schouder: Wees gelukkig! Wees maar gelukkig!’ Ze werpt een snelle blik op James. Hij kijkt naar haar knieën, tilt een hand op en begint op de linker met zijn wijsvinger zachte cirkels te tekenen.
‘De zon verscheen, maar er klom niemand meer naar boven,’ zegt Arzu. ‘Niemand legde uit hoe ik mijn gedachten moest gebruiken, niemand bracht schaduw.’ Haar mond wordt droog, ze slikt. James tekent nu cirkels met stralen die over haar been naar boven lopen.
‘Niemand haalde de ladder weg. Niemand zei dat er niemand meer zou komen.’ Arzu zwijgt en laat de bundel zakken.
‘Damn that’s sexy,’ zegt James, en hij trekt haar gezicht naar het zijne.

Naar het volgende deel
Naar het eerste deel

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Autumn (Ali Smith), Jij zegt het (Connie Palmen), en zoals elke winter een poging tot Anna Karenina (Tolstoj)

Wat luister ik?

Eeuw van de Amateur, Echt gebeurd, Invisibilia

Wat schreef ik?

Nog een heleboel meer op harlynnbouma. wordpress.com

Quote

'Je bent lekkerder dan je kijkt.' - Winnie de Poeh